Kredītdevējiem būs jāinformē VID par kredītņēmēju veiktajiem maksājumiem

Tas paredz, ka turpmāk Valsts ieņēmumu dienests (VID) varēs iegūt informāciju par kredītņēmēju veiktajiem maksājumiem, lai kontrolētu fizisko personu ienākumu un izdevumu atbilstību. Šādi plānots ierobežot arī ēnu ekonomiku.

“Soli pa solim mums jāīsteno pasākumi konsekventai ēnu ekonomikas izskaušanai. Šis ir vēl viens veids, kā nodokļu administrācija varēs veicināt patieso ienākumu uzrādīšanu un ierobežot aplokšņu algu īpatsvaru, kas nodara kaitējumu ilgtspējīgai valsts izaugsmei un augošai iedzīvotāju labklājībai,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Turpmāk līzinga un kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem, izņemot kredītiestādes, reizi gadā būs jāiesniedz VID informatīvā deklarācija par fizisko personu veiktajiem līzinga vai kredīta maksājumiem.

Informatīvajā deklarācijā būs jānorāda informācija par to personu, kura reāli veic līzinga vai kredīta maksājumu, pat tad, ja šī persona nav attiecīgā līzinga vai kredīta ņēmēja. Attiecīgi, ja līzinga vai kredīta atmaksu veic trešā persona, informatīvajā deklarācijā jāsniedz informācija par šo trešo personu, kura veic maksājumu.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra dati liecina, ka 2015. gada februārī speciālo atļauju patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai ir saņēmušas 56 kapitālsabiedrības. Tāpat kreditēšanas pakalpojumus ir tiesīgas sniegt ražotāji, pārdevēji vai pakalpojuma sniedzēji, kas piedāvā norēķināties par preču vai pakalpojumu iegādi atlikta maksājuma, aizdevuma vai citas tamlīdzīgas finansiālas vienošanās veidā, nesaņemot speciālo atļauju.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar