Kontracepcijas izvēlē uzticas farmaceitam

Latvijas iedzīvotāji visbiežāk avārijas kontracepciju iegādājas nākamajā dienā pēc neaizsargāta dzimumakta. Savukārt dažu stundu laikā pēc seksa, kas noticis bez izsargāšanās, uz aptieku dodas trešā daļa iedzīvotāju, norāda Latvijas farmaceiti. Kā zināms, avārijas kontracepciju ieteicams lietot, cik vien iespējams ātri pēc neizsargāta dzimumakta, bet ne vēlāk kā pēc 72 stundām.

Lai arī 47% farmaceitu nav pamanījuši sakarību starp konkrētu gadalaiku un pieprasījuma izmaiņām pēc avārijas kontracepcijas, tomēr 41% respondentu norādījuši, ka visbiežāk tā tiek iegādāta brīvdienu rītos un vasarās, jo īpaši Līgo svētku laikā, liecina Gedeon Richter un Latvijas Farmaceitu biedrības veiktās farmaceitu aptaujas rezultāti.

Avārijas kontracepciju Latvijā visbiežāk iegādājas 21 līdz 30 gadus jaunas sievietes. Savukārt 37% gadījumos to iegādājas vīrietis.  Turklāt farmaceitu novērojuši, ka atsevišķos gadījumos šī preparāta iegāde ir gan sievietes, gan vīrieša lēmums. Kā izplatītākie iemesli avārijas kontracepcijas iegādei tiek minēta prezervatīva saplīšana dzimumakta laikā, nedroša izsargāšanās ar pārtraukto dzimumaktu, kā arī seksuālas attiecības, nelietojot nevienu no kontracepcijas metodēm.

TOP Komentāri

avatar