Konference jauniešiem „Es tēla izaugsme karjerā”

Ļoti organizēti un laipni tika sagaidīti citu skolu viesi Rīgas 25. vidusskolā – katrs personiski tika pavadīts līdz konferences norises zālei, piereģistrēts un pacienāts ar tēju un cepumiem.  Šādā brīvā un patīkamā atmosfērā tika atklāta jauniešiem veltīta konference, kura tika rīkota sakarā ar Karjeras dienām, kas šonedēļ norisinās visā Latvijā.

Pirmā jauniešus uzrunāja Nacionālās izglītības iespēju darbiniece Indra Garā, kura runāja par to, kā pareizi izvēlēties, ko mācīties pēc 9. klases, kā arī vidusskolas absolvēšanas. Tika likts uzsvars uz to, ka mūsdienās nav iespējams visu mūžu strādāt vienā profesijā, kā tas bijis agrāk, tādēļ ir nozīmīgi katram sevi apzināties pasaulē, saprast, kas attiecīgajā brīdī ir nozīmīgs, izskatīt dažādas profesijas, kas varētu būt interesantas, piemērotas. Jauniešiem tika ieteikts apskatīt un izpētīt tādas interneta vietnes kā profesijupasaule.lv, cv.lv, workingday.lv, prakse.lv, niid.lv, kuras varētu palīdzēt saprast, ko jaunietis vēlas mācīties, kā arī apzināties, vai izvēlētajā profesijā būtu gatavs strādāt.

Pēc tam ar savu pieredzi dalījās Māris Grigalis, kurš, kā jau ierasts, izpelnījās ovācijas no publikas. M. Grigalis pastāstīja par savām skolas gaitām Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, atzīstot, ka muzikālā izglītība noderējusi visu turpmāko dzīvi. Savulaik skolas laikā iepazinis, cik smags un neauglīgs ir darbs bez izglītības, viņš sapratis, cik nozīmīgi ir turpināt mācīties. Atraktīvais Māris Grigalis uzsvēra to, ka galvenais ir būt sev pašam, saprast, kādas ir stiprās puses, tās arī izmantot, tad arī viss izdošoties. TV nostrādājis jau teju 19 gadus, pasākumu un raidījumu vadītājs atzina, ka viņam mārketings nozīmē labi novadīt laika ziņas, jo tieši pēc tam dažādi uzņēmēji aicina Māri Grigali uz pasākumiem viņa atraktivitātes un radošuma dēļ.

Tālāk, tikko atgriezusies no brīvprātīgā darba, kuru veikusi Indonēzijā, jauniešus uzrunāja brīvprātīgā darba veicēja un esilabs.lv aktīviste Linda Bodniece. Jau skolas laikā Linda esot izceļojusi Eiropu praktiski bez maksas, iesaistoties dažādu organizāciju rīkotos konkursos, līdz ar to iegūtie iespaidi un pieredze ietekmējuši arī turpmāko darbību. Aktīviste pastāstīja par starpkultūru pieredzes nozīmi, par savu pieredzi un redzesloka paplašināšanos, kā arī prieku un pozitīvajām emocijām, ko iespējams gūt no palīdzēšanas citiem. Linda esot studējusi vācu filoloģiju un mārketingu, taču ikdienišķu darbu esot ik pa laikam nepieciešams nomainīt pret ko dziļāku, interesantāku un iespaidiem bagātāku. Linda jauniešus mudināja iesaistīties brīvprātīgajā darbā, jokojot, ka „mēneša beigās tāpat naudas nav – vai tu strādā algotu vai brīvprātīgo darbu”. Aktīviste ieteica apmeklēt esilabs.lv mājaslapu un sazināties ar viņu, ja ir interese iesaistīties kādos projektos.

Nobeigumā ar krāšņu prezentāciju uzstājās digitālās komunikācijas aģentūras „Inspired Digital” darbinieks Arnis Jēkabsons. Dalījies ar savu iepriekšējo pieredzi – studijām „Turībā”, „Coursera” un „Inspired Academy”, kā arī darbību brīvprātīgajā darbā – projektu vadītājs vairāk vērsa uzmanību uz to, kā pareizi jaunietim sevi pasniegt darba tirgū, sevišķi vēršot uzmanību uz to, cik nozīmīgi mūsdienās ir sociāli tīkli, caur kuriem par katru ir iespējams ļoti daudz uzzināt. Prezentācijā Arnis Jēkabsons stāstīja par to, kā interesantāk sevi pasniegt, kā izcelties un kā izveidot veiksmīgu tēlu ne tikai CV, bet arī sociālajos tīklos, kurus apskatoties lielākā daļa darba devēju pirms pieņemšanas darbā. Lai savu sniegumu padarītu interesantāku un saistošāku, tika izrādīti ar tēmu saistīti video, kuri atspoguļoja daba intervijā pateiktā nozīmi, sociālajos tīklos sniegtās informācijas pieejamību citiem un veiksmīgas reklāmas piemēru, kuru ģenerējis pats Arnis Jēkabsons. Video attiecīgā secībā apskatāmi šajās vietnēs – http://www.youtube.com/watch?v=Aq6y3RO12UQ , http://www.youtube.com/watch?v=F7pYHN9iC9I , http://www.youtube.com/watch?v=8XHUsIp6c6c . Galvenie secinājumi pēc prezentācijas bija nebaidīties atšķirties, apzināties savu vērtību un atcerēties, ka sociālie tīkli parāda katra personību un kopējo tēlu.

Jauniešiem pēc konferences bija iespēja konsultēties ar profesionāļiem, kā arī apmainīties kontaktiem.

 

Dažādi pasākumi sakarā ar Karjeras nedēļu norisināsies vēl atlikušajās nedēļas dienās, tos iespējams aplūkot šeit – http://www.viaa.gov.lv/lat/karjeras_atbalsts/euroguidance_sadala/karjeras_nedela/

Anna Ūdre

TOP Komentāri

avatar