Komisija apstiprina cigarešu tirdzniecības ierobežošanu līdz 21 gada vecumam

“Šobrīd komisijas darba kartībā, cita starpā ir priekšlikums, ka personām, kas ir vecumā no 18 līdz 25 gadiem ir jāuzrāda personu apliecinoši dokumenti. Ņemot vērā, ka komisija atbalstīja 21 gada vecuma ierobežošanu cigarešu tirdzniecībai, nepieciešams pilnveidot esošos priekšlikumus,” norāda Saeimas deputāts Jānis Upenieks.

Viņš norāda, ka galvenais iemesls vēlmei ierobežot tabakas izstrādājumu tirdzniecību jauniem cilvēkiem ir veselība. “Pētījumi pierāda, ka, palielinot vecuma slieksni smēķēšanas izstrādājumu iegādei, samazinās jauniešu risks kļūt par smēķētāju. Ja cilvēks līdz 23 gadu vecumam nesāk smēķēt, tad iespēja, ka viņš sāks to darīt pēc tam, ir niecīga,” tā J. Upenieks. Tāpat deputāts norāda, ka šobrīd cigarešu aprite ir liela problēma vidusskolās, jo vecāko klašu skolnieki tabakas izstrādājumus var iegādāties legāli, kā arī nodot tos jaunākiem skolniekiem.

Uz jauniem cilvēkiem cigarešu ietekme ir daudz smagāka, jo tieši ķermeņa attīstības posmā var tikt nodarīts vislielākais kaitējums. “Protams, ka tikai vecuma ierobežošana problēmu neatrisinās, tomēr tas būtu solis pareizā virzienā. Latvija ir pārāk liberāla attiecībā uz smēķēšanu. Tā nav pareizā pieeja. Paralēli jādomā par citiem soļiem un audzinošiem pasākumiem par cigarešu kaitīgo ietekmi,” uzsver deputāts.

Foto: daugavpils24.lv

TOP Komentāri

avatar