Ko darīt, ja ir gripa?

Guli un dzer daudz šķidruma!

Jāzvana ģimenes ārstam vai uz ģimenes ārsta praksi jau pirmajā saslimšanas dienā

Vislabāk ar savu ārstu vispirms sazinies telefoniski, nevis uzreiz slims dodies uz ārsta praksi. Tā Tu noskaidrosi, kāda ārstēšana jāuzsāk nekavējoties, lai pašārstējoties nepasliktinātu savu veselības stāvokli. Pa tālruni, precizējot Tavu veselības stāvokli, ārsts ieteiks, kā tālāk rīkoties: vai doties uz ārsta praksi (katru dienu ģimenes ārsta praksē ir paredzēts laiks akūtiem pacientiem) vai smagākas saslimšanas gadījumā būs nepieciešama ārsta vizīte uz mājām.

 

Atceries, gripas epidēmijas laikā valsts apmaksā ģimenes ārsta mājas vizīti pie gripas slimnieka. Pacientam par to jāsamaksā

2,85 eiro pacienta iemaksa (izņemot no pacienta iemaksām atbrīvotajiem iedzīvotājiem: bērniem, I grupas invalīdiem u.c.; visus

skati www.rindapiearsta.lv).

 

Laikā, kad ģimenes ārsts nestrādā, vari saņemt mediķa padomu, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni66016001 (darbdienās: plkst.17.00-8.00; svētkos un brīvdienās visu diennakti). 

Svarīgi!

Gripas simptomi: pēkšņs slimības sākums; galvassāpes; drudzis; paaugstināta temperatūra; „kaulu laušanas” sajūta; aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus.

Augšējo elpceļu vīrusu infekcijas, tajā skaitā gripa, ir saslimšanas, kas lielākoties ārstējamas mājās (ģimenes ārsta uzraudzībā).

Gripas ārstēšana: gripas gadījumā ģimenes ārsts var izrakstīt pretvīrusu recepšu medikamentus, kas palīdz efektīvi ārstēt gripu, kā arī citus medikamentus simptomu mazināšanai (piemēram, zāles temperatūras pazemināšanai). Pretvīrusu medikamenti jāsāk lietot pēc iespējas ātrāk (pirmajā, vēlākais otrajā saslimšanas dienā), tāpēc ir tik svarīgi sazināties ar savu ārstu, tiklīdz izjūti saslimšanas pazīmes.

Gripas gadījumā jādzer daudz šķidruma, jāievēro miers, kā arī jālieto medikamenti gripas simptomu mazināšanai, ko nozīmējis ārsts. Slimnieks jānodrošina ar atsevišķiem vai vienreizlietojamiem traukiem.

Saslimšanas laikā veselības stāvoklis īpaši uzmanīgi jāuzrauga grūtniecēm, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām (plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, arteriālo hipertensiju u.c.), pacientiem vecākiem par 65 gadiem un bērniem vecumā līdz 3 gadiem, kā arī vientuļiem cilvēkiem, kuri paši sevi nevar apkopt. 

4

TOP Komentāri

avatar
4 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Laimnesish!!!Zigis Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Zigis
Viesis
Zigis

Jāiekapā un būs labi 😀

!!!
Viesis
!!!

Ja ir slims, tad jāārstējas, nevis jāaplipina vēl nesaslimušie!

h
Viesis
h

Veselīgs dzīvesveids- pastaigas svaigā gaisā,uzturā lietojiet zāļu tējas , ķiplokus, citronus

Laimnesis
Viesis
Laimnesis

Labāk jau šņabuku paņemt