Kažokzvēru audzēšanas aizliegums Nīderlandē ir spēkā

Nīderlandes dzīvnieku aizsardzības organizācijas „Bont voor Dieren” vadītāja Nikole van Gemerta uzsver, ka tiesas ieskatā Eiropas Cilvēktiesību konvencijai neatbilst tikai valdības noteiktie kompensācijas mehānismi, kuri nav pietiekami skaidri, nevis pats kažokādu ražošanas aizliegums. „Esmu pārliecināta – ja valsts pilnveidos kompensāciju mehānismu, apelācijas instance ūdeļu audzēšanas aizliegumu atstās spēkā,” norāda van Gemerta.

Līdzīgu viedokli paudusi arī Nīderlandes zemkopības ministre Šārona Dijksma, norādot, ka, viņasprāt, Nīderlandes valdības lēmums no 2024. gada pilnībā aizliegt ūdeļu audzēšanu ir līdzsvarā starp sabiedrības kopējām interesēm, kura nevēlas šādas nozares pastāvēšanu, un uzņēmēju individuālajām interesēm, kuri vēlas turpināt savu biznesu. Viņa uzsver, ka kažokādu ražošanas aizliegums bijis iepriekš paredzams un kažokādu ražotājiem 10 gadu laikā būs visas iespējas gan atgūt investīcijas, gan pārkārtot ražošanu. Ministre arī norādījusi, ka līdz vasaras beigām būs izstrādāta kompensāciju kārtība, kas pašlaik tiek saskaņota Eiropas Komisijā.

Jau ziņots, ka Nīderlandes Senāts 2012. gada nogalē pieņēma lēmumu, kas paredz no 2024. gada aizliegt ūdeļu audzēšanu Nīderlandē, pamatojot to ar ētiskiem argumentiem, ka kažokādas ir nevajadzīga luksusa prece. Tā kā Nīderlandē jau iepriekš bija aizliegta lapsu un citu kažokzvēru audzēšana, pēc būtības Senāta lēmums nozīmē pilnīgu kažokādu nozares slēgšanu.

Senāta lēmuma pamatā bija ne vien viennozīmīgais sabiedrības viedoklis (72% nīderlandiešu iestājas par pilnīgu zvēraudzēšanas aizliegumu, bet 86% – nosoda kažokādu nēsāšanu), bet arī plaša dažādu citu aspektu izpēte, tostarp par zvēraudzēšanas negatīvo ietekmi uz vidi. Nīderlandes neatkarīgās pētniecības un inovatīvu vides risinājumu konsultatīvās organizācijas “CE Delft” veiktajā pētījumā secināts, ka kažokādu ražošanas process ir līdz pat 28 reizēm kaitīgāks videi nekā jebkuru citu tekstilmateriālu ražošana, piesārņojot gan zemi, gan gaisu, gan ūdeni.

 

Foto:dzivniekubriviba.lv

TOP Komentāri

avatar