Kas patiesībā maksās par jauno budžetu

SIA “PB Finanses” valdes locekle Agnese Pastare uzskata, ka lielākās negatīvās izmaiņas diemžēl skars tieši visneaizsargātākos – mazos un jaunos uzņēmējus, uzņēmumus, kas tiks “sodīti” ar tā saucamo “valdes locekļa nodokli”, mikrouzņēmuma nodokļa palielinājumu ar 2015.gadu, kā arī ar noteikto minimāli maksājamo mikrouzņēmuma nodokli 50 EUR apmērā. Skumji, ka, visticamākais, jaunie uzņēmēji, kas tagad izmantoja iespēju legāli piepelnīties blakus pamatdarbam līdz izlemt ar ko tieši nodarboties, vai mesties iekšā privātbiznesā, vai tomēr nē; kā arī uzņēmēji, kam bizness ir izteikti sezonāla rakstura, ļoti ticams, ka atgriezīsies “krēslas zonā”.

Labā ziņa ir sociālo iemaksu samazinājums par 1%, attiecīgi pa 0,5% no darba devēja un 0,5% no darbinieka, kā arī darbiniekiem samazināsies ienākuma nodoklis uz palielinātā nepaliekumā minimuma un atvieglojumu par apgādājamiem pamata. Par šo, no izmaksu viedokļa, protams, prieks, taču, ja pavērtējam, ka tas tiek realizēts uz mikronodokļa maksātāju un “valdes nodokļa” rēķina, viedoklis vairs nav tik viennozīmīgs, secina A.Pastare.

Pozitīvas izmaiņas ietekmēs bagātākos uzņēmumus – reprezentatīvā automobiļa cenas sliekšņa palielinājumu no 30’000 Ls uz 35’100 Ls (50’000 EUR). Diemžēl mazajā biznesā reti kurš var atļauties šādu pamatlīdzekli iegādāties, līdz ar to šādu plusu baudīs vien bagātās kompānijas.

Kopumā var secināt, ka valdības mērķis – vēlme mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru ir apsveicama, taču izvēlētais veids, kā to realizēt, visticamākais mērķi nesasniegs, drīzāk gluži otrādi – aplokšņu algas var palielināties, nevis samazināties, rezumē PB Finanses.

Foto: c-leveled.com

TOP Komentāri

avatar