Kas pamudina cilvēkus ziedot labdarībai?

Taču, kas pamudina atsevišķus cilvēkus vai uzņēmumus, ziedot daļu savu ienākumu vai talantu labdarībai?

Pārdomās dalās operdziedātājs Sergejs Jēgers, kura labdarības fonds galvenokārt palīdz bērniem, kuriem ir veselības problēmas vai grūtības iekļauties sabiedrībā, kā arī uzņēmējs Bernhards Levs – viņš vada viesnīcu „Grand Palace Hotel”, kur jau pavisam drīz norisināsies grandioza labdarības masku balle – Martas balle.

 

Labdarība ir sirds aicinājums, kas sniedz laimes sajūtu

„Cilvēkiem, kas darbojas labdarības jomā, ziedošana nav pienākums, bet gan sirds aicinājums. Mana ikdiena ir mūzika un labdarība. Esmu ļoti gandarīts dodot, jo dzīvē viss labais atgriežas atpakaļ. Man vislielākais prieks ir redzēt otru laimīgāku, veselāku. Ne vienmēr ir jābūt naudai, lai nodarbotos ar labdarību. Es, piemēram, varu palīdzēt dāvinot savu balsi,” saka Sergejs Jēgers, paužot prieku, ka Latvijā labdarība ir plaši izplatīta.

Bernhards Levs savukārt atsaucas uz vienu no Hārvarda biznesa skolas pētījumiem, kurā secināts – naudas došana vai ziedošana kādam citam padara devēju laimīgāku nekā tad, ja viņš šo naudu iztērē pats sev.

Citā pētījumā atklāts – kad cilvēks ziedo labdarbībai, aktivizējas tie smadzeņu reģioni, kas saistīti ar prieku, sociālo saikni un uzticēšanos. Zinātnieki arī ir pārliecināti, ka altruistiska uzvedība smadzenēs atbrīvo endorfīnus, kas rada patīkamas sajūtas. Došana vai ziedošana citiem ir saistīta ar laimes hormona oksitocīna izdalīšanos, kas izraisa siltuma un eiforijas jūtas un saikni ar citiem cilvēkiem.

Pārsteidzoši, bet labdarība uzlabo veselību

Daudzos pētījumos ir konstatēts, ka pastāv cieša saistība starp dažādām dāsnuma izpausmēm un labāku veselību. Zinātnieki norāda – viens no iemesliem tam, ka dalīšanās ar grūtībās nonākušiem cilvēkiem var uzlabot labdara fizisko veselību un dzīves ilgumu, ir tas, ka šāda veida palīdzība samazina stresu, kas ir cēlonis dažādām veselības problēmām.

Gan Jēgers, gan Levs ir vienisprātis – gandarījumu rada tas, ka ar labdarības palīdzību tiek dots ieguldījums, lai cilvēki veidotos par labestīgām personībām, un tādējādi labumu gūtu visa sabiedrība kopumā.

TOP Komentāri

avatar