Karstā laikā pieaug organisma atūdeņošanās riski

Īpaši uzmanīgiem vasaras svelmē ir jābūt maziem bērniem un veciem cilvēkiem, kā arī hroniskiem slimniekiem, jo šīm grupām ir vājāka termoregulācija. Karstā laikā ieteicams izvēlēties gaišu apģērbu un iespējami daudz uzturēties ēnā, vēsās telpās, lai organisms spētu labāk regulēt ķermeņa temperatūru.

Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis atgādina, ka īpaši svarīgi ir karstā laikā dzert vairāk ūdens, jo karstuma un fiziskas slodzes laikā cilvēks vairāk svīst, līdz ar to pieaug organisma atūdeņošanās jeb dehidrācijas risks. Jābrīdina, ka organisma atūdeņošanai var būt pat smagas sekas, kā, piemēram, samaņas zaudēšana, bet, zaudējot ūdeni 15% apmērā no ķermeņa masas, var pat iestāties nāve. Tādēļ karstā laikā ir jāizdzer vidēji par 1-2 litriem vairāk ūdens nekā ikdienā.

Dabīgā minerālūdens “Mangaļi” pārstāve Inese Rone apstiprina, ka karstā laikā pieprasījums pēc dzeramā ūdens un minerālūdens pieaug aptuveni 2 – 3 reizes, salīdzinot ar vēsākām vasaras dienām. Turklāt viņa norāda, ka karstā laikā ieteicams lietot dabīgo minerālūdeni, jo svīstot organisms strauji zaudē minerālvielas, kas ir svarīgas, lai nodrošinātu fiziskās un koncentrēšanās spējas. Minerālūdens viena no būtiskākajām atšķirībām no dzeramā ūdens ir augstā mineralizācijas pakāpe un minerālsāļi tā sastāvā. Piemēram, dzerot dabīgo minerālūdeni “Mangaļi”, organisms uzņem svīšanas procesā zaudētās minerālvielas – kalciju, kāliju, nātriju, hlorīdus un magniju, kuru nav parastajā ūdenī, bet kas ir īpaši būtiskas sirds darbībai.

Par ūdens deficītu ķermenī signalizē slāpes. Tas ir pirmais brīdinājums par organisma atūdeņošanos, kā rezultātā būtiski mazinās darbaspējas – gan fiziskās, gan garīgās. Dietologs Andis Brēmanis norāda, ka organisma atūdeņošanu veicina arī kofeīnu saturoši dzērieni kā kafija, stipra tēja, limonādes un enerģijas dzērieni, kā arī alkohols. Ja šos dzērienus lieto karstā laikā, vienlaikus jālieto arī ūdeni.

Dabīga minerālūdens ražotāji ievēro stingrus noteikumus, lai ūdens atbilstu prasībām. Šādu ūdeni iegūst no pazemes ūdens atradnēm dziļumā, kas ļauj iegūt dzīvu, minerālsāļiem bagātu ūdeni, kas netiek papildu apstrādāts. Ūdens tādā dziļumā ir pietiekami bagāts ar organismam nepieciešamām minerālvielām, tāpēc tas nav mākslīgi jāpapildina. Dabīgs minerālūdens var tikt karbonizēts, lai uzlabotu garšu un atsvaidzinātu. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta informācijas Latvijā reģistrēti vairāk nekā 40 fasētā ūdens ražotāji, no kuriem tikai četri iegūst un ražo dabīgo minerālūdeni. 

TOP Komentāri

avatar