Kādus produktus vislabāk ēst, lai sagatavotu organismu gada vēsajam laikam

Kas būtu jāiekļauj ēdienkartē, lai organisms spētu veiksmīgi pretoties rudens un ziemas vīrusiem? Stāsta “Veselības centrs 4” ģimenes ārste, sabiedrības veselības konsultante Dana Misiņa un restorāna “Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis.

 

1.Spilgtu krāsu dārzeņi 

Spilgti zaļi, dzelteni vai oranži dārzeņi satur daudz beta karotīna un citu antioksidantu, kas palīdz imūnsistēmu uzturēt labā formā. Katru dienu pamēģini kādu citu dārzeni, lai ēdienkarte būtu daudzveidīga. Ēd dārzeņus kā piedevu otrajam ēdienam vai izmanto kā sastāvdaļu zupās.

 

2. Rieksti

Riekstos ir daudz antioksidantu un vitamīnu, kā arī cinks – viens no svarīgākajiem mikroelementiem, kas nodrošina daudzus dzīvībai svarīgus vielmaiņas procesus. Riekstu lietošana pārtikā samazina risku saslimt ar hroniskām slimībām. Un ir taču tik ērti turēt riekstiņus somā un iemest pa kādām mutē, kad sajūti nelielu izsalkumu!

 

3. Ogas

Ogās ļoti lielā apmērā ir vitamīns C, kas aizsargā šūnas no bojājumiem, tāpēc tās ļoti labi stiprina imūnsistēmu. Melnas krāsas ogas daudz satur bioflavonoīdu, kuri darbojas kā antioksidanti, uzbrūkot kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem, kas klejo organismā. Vislabāk sevi aizsargāsi, ja ēdīsi dažādu krāsu ogas. Tās taču garšo tik lieliski!

 

4. Melnā šokolāde

Šokolāde nav neveselīgs našķis! Tās sastāvā esošais kakao spēcina cilvēka imūno sistēmu, paaugstina labā holesterīna līmeni un samazina sirds slimību risku. Arī kūpoša kakao tasīte labi stiprinās organismu. Tikai nevajag aizrauties ar cukuru, kā arī pārlieku daudzumu šokolādes – pietiks ar 1-2 gabaliņiem melnā kāruma dienā.

 

5. Zivis un liesa gaļa

Zivis ir lielisks taukskābju “Omega3” avots, un daudziem cilvēkiem organismā trūkst šīs vērtīgās vielas. Vislabākā izvēle būs, ja savā ēdienkartē iekļausi treknās zivis – tunci, makreli vai lasi. Zivīs turklāt ir organismam tik svarīgais mikroelements cinks, kas palīdz atjaunot imūnās un citas šūnas. Arī liesa gaļa būs lielisks cinka avots.

6. Ķiploki.

Ķiploki cīnās ar infekcijām un baktērijām. Pateicoties savām pretvīrusu un antibakteriālajām īpašībām, ķiploki veicina leikocītu jeb balto asinsķermenīšu veidošanos. Ķiplokiem piemīt arī antioksidantu iedarbība. Pievieno tos zupām, sautējumiem, mērcēm, salātiem vai cep kopā ar dārzeņiem. Esi radošs – ir ļoti daudz veidu, kā lietot pārtikā ķiplokus katru dienu.

 

7. Bezpiedevu jogurts

Mums visiem ir nepieciešamas tā dēvētās labās pienskābās baktērijas, kuras bagātīgi rodamas bezpiedevu jogurtos. To sastāvā esošā tīrkultūra var apturēt slimību pirms tā vēl sākusies. Jogurti satur arī vitamīnus un minerālvielas, kas nepieciešami organisma aizsargspēju uzlabošanai. Dod priekšroku turku un grieķu jogurtiem vai pašmāju “Lakto” – tajos ir lielākais tīrkultūras daudzums!

 

8. Tējas

Visa veida tējas satur aminoskābes, kas veicina organisma aizsargspējas. Viens no labākajiem dabiskajiem līdzekļiem ir kumelīšu tēja, kas satur ēteriskās eļļas un B un C vitamīnus. Citi efektīvi līdzekļi ir liepziedu, rožu augļu, priežu pumpuru un aveņu lapu tējas, kā arī Islandes ķērpja tēja. Tējas lieliski garšos un stiprinās imunitāti, ja tām pievienos cidonijas cukurā, citrona šķēlīti, medu, ingvera gabaliņus, šķipsniņu kanēļa vai kardamona.

 

9. Sēnes

Ja vēlies, lai organisms efektīvi cīnītos ar infekcijām, uzturā jālieto produkti, kas veicina balto asinsķermenīšu aktivitāti un veidošanos. Viens no šādiem produktiem ir ēdamās sēnes, ko var pagatavot daudz un dažādos veidos, gan mērcē, gan zupā, gan marinādē vai sālījumā. Latvijā šogad ir īpaši bagātīga sēņu raža, tāpēc ēd sēnes tagad un sagatavo krājumus ziemai!

 

10. Saldie kartupeļi

Saldie kartupeļi satur daudz A vitamīna, kas nepieciešams mūsu ādas veselībai. Ja āda – lielākais ķermeņa orgāns – būs vesels, tev būs daudz lielākas izredzes atvairīt infekciju.

 

11. Ūdens

Dzer daudz šķidruma, vismaz divus litrus dienā. Vēsākā laikā asinis kļūst biezākas un organisms – uzņēmīgāks pret vīrusiem. Ūdens padarīs tās šķidrākas, ļaujot labāk pretoties slimību uzbrukumiem.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar