Kādu vīnu izvēlēties pie populārākajiem Valentīndienas saldumiem

Lai šajā dienā mielošanās un kopābūšana dzirkstītu vēl vairāk un izdotos panākt īsto garšas buķeti, vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka, kādu vīnu izvēlēties pie iecienītākajiem Valentīndienas gardumiem.

 

Tumšā šokolāde

Laba veselībai, uzlabo garastāvokli un daudzveidīgi izmantojama ēst gatavošanā – tumšajai šokolādei ir neskaitāmas labās īpašības. Ne velti tieši šokolāde tiek uzskatīta par mīlestības simbolu, jo to bieži vien kopā ar vīnu Valentīndienā izvēlas dāvināt mīļotajam cilvēkam. Tumšā šokolāde ir īstens izņēmums vīna saderībā. Jūtamā rūgtumiņa garšā un ne tik izteiktā salduma dēļ šokolādi iespējams pilnvērtīgi savienot ar sarkanvīnu, kam ir līdzīga garšas struktūra – tātad nedaudz rūgtens un saldens vīns būs vispiemērotākais. Ieteicams izvēlēties sarkanvīnu, kas darināts no žāvētām vai daļēji žāvētām vīnogām – passito, apssimento, recioto, amarone, kā arī no karstām zemēm nākušos cabernet vai shiraz. Tāpat līdzīgas garšas un smaržas atradīsiet izturētā portvīnā.

 

Augļu un deserta sieru plate

Viena no gardām izvēlēm Valentīndienas atzīmēšanai ir augļu un deserta sieru plate, kas var ietvert ziemas sezonālos augļus – vīnogas, mango, citrusaugļus, ananasu, kā arī izsmalcinātus sierus, piemēram, brie, dažādus pūdētos un kamambēras sieru. Svētkos šīs uzkodas noteikti jāpavada piemeklētam vīnam.  Līdz ko kopā ar augļiem uz plates parādās siers, tā vīna izvēles Pandoras lādei vāks ir vaļā – jo maigāks un svaigāks ir gardums, jo svaigāks vīns jāmeklē. Jo siers ir sātīgāks, jo ar tiem saderēs pilnmiesīgāki vīni.

 

Zefīri un bezē

Baltie, gaisīgie un kārdinošie saldumi nevienam vien asociējas tieši ar mīlētāju dienu. Ja esi izvēlējies, ka 14. februāra vakaru saldināsi tieši ar šo gardumu, pieejot pie vīnu plaukta, jāmeklē mazliet saldeni dzirkstošie vīni. Tieši tie kopā ar zefīriem un bezē veido īstenu mīlētāju pāri, kur vienam bez otra neiztikt.

 

Saldējums un saldējuma tortes

Šokolādes, augļu un zefīru ēnā nedrīkst atstāt saldējumu, kas nebūt nav deserts, ko ēst tikai karstās vasaras dienās, lai atveldzētos. To var baudīt kopā ar augļiem, saldajām mērcēm, riekstiem un citām piedevām, turklāt, ja reiz tiek svinēta Valentīndiena, tad galdā var celt arī saldējuma torti. Ja izvēle krīt par labu saldējumam, ieteicams izvēlēties kādu saldu stiprināto vīnu. To pirms dzeršanas vēlams atdzesēt un baudīt maziem malciņiem kopā ar saldējumu. Īpašai sajūtai to vēlams baudīt no liķiera glāzītēm.

 

Tartalete

Trauslie smilšu mīklas groziņi ar dažādiem pildījumiem – augļiem, sieru, šokolādi vai krēmu – garšo daudziem, bet vēl gardāki tie kļūs, ja vienlaikus malkosi mūsu pašmāju vīndaru darinātos saldos augļu vīnus.

 

Ņem vērā!

“Galvenais, kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties atbilstošu vīnu izvēlētajam desertam vai saldumam, – lai tie saskanētu, vīnam ir jābūt tikpat saldam kā desertam, kā arī garšas un smaržas intensitātei savienojumā jābūt līdzvērtīgai,” teic vīnzinis Mārcis Mitrevics

Foto: publiitātes

TOP Komentāri

avatar