Kādēļ airsoft kļūst arvien populārāks arī Latvijā?

Airsoft kā kaujas simulācijas spēle ir pazīstama visā pasaulē, aizraujot tūkstošiem spēlētāju. Vai arī airsofts Latvijā pamazām iekaro arvien jaunus interesentus? Noskaidro šajā rakstā, kas tapis sadarbībā ar izklaides parku GUNSnLASERS vecāko instruktoru Kārli!

Īsumā, kas ir airsofts

Airsoft ir kaujas imitācijas spēle jeb sporta veids, kas radies Japānā 20. gadsimta 80. gados. Gadu gaitā tas ir attīstījies gan ieroču un cita ekipējuma ziņā, gan laukumu izkārtojumos un spēļu scenārijos. Tieši pateicoties reālu ieroču replikām, kas tiek izmantoti spēļu laikā, airsofts ir tik iecienīts visā pasaulē starp dažāda vecuma spēlētājiem.

Spēlēšanai piemērots vecums
Vienota likuma, kas noteiktu minimālo spēlētāju vecumu, nav, tādēļ par to katrs airsoft parks vai spēlētāju kompānija lemj individuāli. Optimāls vecums ir sākot no 16 gadiem, taču daudzviet pasaulē to spēlē arī jaunāki interesenti. Svarīgi, lai ekipējums ir atbilstošs drošības prasībām un spēlētāji ir vienlīdz prasmīgi. Personām, kas jaunākas par 18 gadiem, nepieciešama vecāku atļauja piedalīties spēlē.
https://www.youtube.com/watch?v=hKWP5M_BZwY

Airsofts komandas saliedēšanās pasākumam
Airsofts ir ļoti laba komandas saliedēšanas aktivitāte, jo bez komandas darba un savstarpējās komunikācijas nav iespējams gūt uzvaru. Arī fiziskā sagatavotība nav noteicošais faktors, jo spēles gaita ir salīdzinoši lēnāka un stratēģiskāka nekā, piemēram, peintbolā.

Kārlis: “Mūsu laukumos pārsvarā tiek spēlēti uzdevumi, kuri ilgst 5-15 minūtes. Uzdevumi GUNSnLASERS izklaides parkos ir gana dinamiski un ātri, salīdzinot ar spēlēm, kas notiek milzīgās teritorijās, kur bieži vien tiek izmantoti pat transporta līdzekļi. Dažās Eiropas valstīs notiek lieli airsoft pasākumi, kuros sapulcējas ap 2300 spēlētājiem. Šādi milzīgi pasākumi tiek spēlēti 40 stundas, iesaistot gan laivas, gan sauszemes transportu, gan helikopterus!”

Atvērtās spēles
Viens no airsoft pasākumiem ir atvērtās jeb publiskās spēles. Tajās piedalās gan pieredzējuši profesionāļi, gan amatieri.

“Atvērtās spēles būs ideālas tiem, kuri grib sākt nodarboties ar airsoftu, jo ir iespējams saņemt padomus no citiem pieredzējušiem spēlētājiem, kā arī konsultāciju par airsofta ekipējuma iegādi. Pie GUNSnLASERS atvērtās spēles notiek katru nedēļu un pulcē ap 25 spēlētājiem Juglas iekštelpu izklaides parkā. Tā ir laba iespēja uzsākt airsofta gaitas. Atvērtajās spēlēs tiek izspēlēti dažādi uzdevumi, kuri prasa gan komandas darbu, gan labu inviduālo sniegumu,” piebilst Kārlis.

Aplūko atvērto spēļu grafiku ŠEIT MĀJASLAPĀ un izmēģini savus spēkus!

Drošības noteikumi
Airsoft drošības noteikumi paredz ne tikai atbilstošu ekipējumu, bet arī pieklājīgu izturēšanos pret savas komandas dalībniekiem, kā arī pretiniekiem. Vispārējie nosacījumi, kas jāievēro airsoft spēles laikā:
⦁ vienmēr jāvelk atbilstošs acu un mutes aizsargs gan spēles laikā, gan esot spēles laukumā vai tā tuvumā;
⦁ ārpus airsoft laukuma jāuzliek drošinātājs, pirksts jānoņem no gaiļa un nedrīkst stobru virzīt pret cilvēku;
⦁ pēc spēles jāiztukšo aptvere no atlikušajām lodēm;
⦁ aizliegts šaudīties ārpus norobežotā laukuma, kā arī mērķēt pa lampām, zīmēm, logiem, ēkām, mašīnām, dzīvniekiem;
⦁ minimālā distance, lai tēmētu un šautu pa pretinieku, ir aptuveni 3 m;
⦁ godīga attieksme pret spēli, jo trāpījums tiek identificēts pēc spēlētāja godaprāta;
⦁ cieņpilna attieksme pret inventāru un citiem spēles atribūtiem, kas nav paredzēti kā mērķis, bet gan papildu elements interesantākiem scenārijiem;
⦁ respekts un cieņa pret pretinieku, neaizskarot to fiziski vai ar vārdiem.
⦁ Spēles laukumam ir jābūt norobežotam.

Ne velti airsofts tiek dēvēts arī par džentelmeņu sporta veidu, jo jāievēro pieklājības normas un, uz godīguma principa, jāatzīstas, ja pretinieks ir Tev trāpījis.
https://www.youtube.com/watch?v=BX-9Ejy4UB8

Biežāk uzdotie jautājumi par airsoft
Lai labāk izzinātu spēles gaitu un saprastu, vai tā ir Tev piemērota, visvienkāršāk ir nokomplektēt savu komandu un doties uzspēlēt. Taču pirms tam vērts noskaidrot visdažādākās nianses, kas ir būtiskas gan spēles laikā, gan arī sagatavošanās procesā.

Vai trāpījums ir sāpīgs?
Airsoftam parasti tiek izmantotas 0,25 gramus vieglas plastmasas bumbiņas. Jo tās ir vieglākas, jo ātrāk lido. Atkarībā no kāda attāluma un pa kādu ķermeņa daļu ir trāpīts, bet trāpījums būs jūtams, iespējams, pat nedaudz sāpīgs.

Ko ģērbt uz airsoft spēli, ja man nav profesionāla ekipējuma?
Lai spēlētu airsoft, kvalitatīva sejas aizsargmaska, kas ietver mutes un acu aizsargus, ir obligāts nosacījums. Vajadzīgi arī cimdi, lai pasargātu pirkstus. Spēlējot airsoft parkos, kur tas tiek piedāvāts, teju vienmēr pieejama arī profesionāla ekipējuma noma. Savukārt apģērbs var būt vienkārši ērts un sportisks, kas nosedz visu augumu, piemēram, sporta bikses un jaka vai džemperis. Tas nedaudz absorbēs trāpījumu.

Cik ilgi norisinās airsoft spēle?
Spēles ilgums atkarīgs no scenārija, teritorijas plašuma, spēlētāju skaita un stila un pašas spēles dinamikas. Vienu un to pašu scenāriju var izspēlēt 15 minūtēs vai pat 30 minūtēs. Arī kopējā pasākuma ilgums ir dažāds, sākot no 3h līdz pat vairākām dienām.

GUNSnLASERS airsoft parkos Juglā un Mežaparkā pasākumi parasti tiek rīkoti 3 stundu garumā, izspēlējot dažādas misijas. Populārākās no tām:

⦁ Team Deathmatch. Divu komandu cīņa līdz pēdējam spēlētājam
⦁ Capture the flag. Komandu cīņa, lai sagrābtu karogu
⦁ King of the Hill. Cīņa par noteiktas teritorijas ieņemšanu
⦁ Spridzekļa atmīnēšana. Komandai nepieciešams atmīnēt bumbu, kura ir uzstādīta pretinieka ieņemtajā ēkā
⦁ Katrs par sevi. Spēlētājiem ir 15 sekundes, lai paslēptos! Atskanot signālam, sākas cīņa par izdzīvošanu

GUNSnLASERS piedāvā divus airsoft parkus spēlēm 365 dienas gadā:
⦁ Jugla (Mārkalnes iela 10) – 3 iekštelpu laukumi senā manufaktūras rūpnīcā. Parka teritorijā pieejama bezmaksas autostāvvieta, kā arī siltas istabas, lai pārģērbtos un pasēdētu pēc izklaides kopā ar spēles biedriem;
⦁ Mežaparks (Viestura prospekts 2) – 5 āra laukumi kādreizējā PSRS militārā bāzē. Parka teritorijā ir bezmakasas autostāvvieta, kā arī piknika vietas ar nojumi, galdiem, solu un grilu.

Abās lokācijās atļauts spēlēt gan ar savu, gan GUNSnLASERS nomas ekipējumu. Airsoft Latvijā lēnām uzņem apgriezienus un, iespējams, kļūs arī par Tavu jauno hobiju.

Ja vēlies reģistrēt airsoft spēli ar nomas vai savu ekipējumu, ienāc mājaslapā www.gunsnlasers.lv un aizpildi online reģistrēšanās formu!

Reklāmraksts

Foto: unsplash.com, gunsnlasers.lv

TOP Komentāri

avatar