Kā samazināt sāls lietošanu uzturā

Mēs visi zinām, ka lietot daudz sāls ir kaitīgi veselībai. Tomēr daudziem ir grūti pateikt nē šai garšvielai, uzskatot, ka ēdiens bez sāls kļūs bezgaršīgs. Vai tas ir pamatots uzskats?

Dietologi uzskata, ja sāli lieto mērenos daudzumos, tas nerada kaitējumu? gluži pretēji, sālī esošais nātrijs un hlors ir dzīvībai svarīgas vielas, un tādēļ nav jācenšas atturēties no šīs garšvielas par katru cenu. Bet, ja lietojam sāli pārāk lielos daudzumos, mēs riskējam saslimt ar kardiovaskulārām, nieru slimībām un pat ar vēzi.

Lai lietotu tieši pareizo sāls daudzumu, vispirms ir jāzina sāls daudzums, ko dabiski satur pārtikas produkti. Tad sāls pievienošana ēdienam neizraisīs tik negatīvu efektu. Piemēram, 100 g rupjmaizes satur apmēram 2?3 gramus sāls, tā ir gandrīz puse ieteicamās dienas devas.

Speciālisti Nestlé Uztura institūtā uzskata, ka bieži vien mēs lietojam pārāk daudz sāls ieraduma dēļ, pat neiedomādamies, ka mēs neko nezaudētu, ja to nelietotu. Gluži pretēji, samazinot sāls lietošanu, mūsu dzīvesveids kļūtu veselīgāks un mēs atklātu ēdiena dabīgo garšu. Piedāvājam dažus padomus, kas ļaus baudīt veselīgu un gardu uzturu.

1.Ziniet, ar ko sākt

Samazināt sāls patēriņu varētu būt grūti, ja nezinām sāls daudzumu, kuru iesaka uztura speciālisti. Pasaules Veselības organizācija iesaka lietot mazāk par pieciem gramiem sāls dienā, tā ir apmēram viena tējkarote. Tas būtu jāņem vērā, gatavojoties mazināt sāls daudzumu ēdienā. Ja vēlaties tieši Jums izstrādātus ieteikumus attiecībā uz sāls lietošanu, lūdzu, konsultējieties ar ārstu. Ņemot vērā Jūsu ķermeņa unikālās īpašības, viņš varēs ieteikt īpašu risinājumu.

2.Pirms pievienojat sāli, pagaršojiet ēdienu

Daudzi no mums mēdz pievienot sāli ēdienam pirms ēšanas, tas ir sava veida ieradums. Atsakieties no šā ieraduma. Ja jūtaties spiests pievienot papildu šķipsniņu sāls, vismaz pirms tam pagaršojiet ēdienu, lai pārliecinātos, vai tas Jums tiešām nepieciešams. Iespējams, Jūs nejutīsiet nekādu atšķirību.

3.Iepērcieties gudrāk

Vienmēr pievērsiet uzmanību tam, ko liekat savā iepirkumu somā. Pārbaudiet etiķeti, lai uzzinātu, kurā no jūsu iecienītākajiem produktiem ir mazs sāls daudzums un kurā tas ir liels, un vienmēr izvēlieties produktu ar zemāku sāls saturu. Mūsdienās ražotāji piedāvā plašu produktu klāstu ar zemu sāls saturu, un ir nepieciešams vien mazliet uzmanības, lai izdarītu pareizu izvēli.

4.Izbaudiet ēdiena dabīgo garšu

Neuztraucieties, ka ēdiens ar mazāku sāls daudzumu varētu būt ne tik garšīgs. Nestlé Uztura institūta speciālisti apgalvo, ka mūsu garšas kārpiņas ātri pielāgojas pārmaiņām, un ēdiens, kas nesatur pārmērīgu sāls daudzumu, garšos tā, kā tam vajadzētu būt. Katru reizi, gatavojot ēdienu, samaziniet pievienoto sāls daudzumu.

5.Atklājiet dažādu veidu receptes

Diezgan bieži, ja cilvēks nolemj lietot mazāk sāls, viņš ieskatās internetā. Tur ir pieejamas daudzas receptes ar zemu sāls saturu, kas atbildīs ikviena gaumei. Izvēlieties to, kas Jums patīk, improvizējiet, pievienojot kaut ko savu un baudiet gardu ēdienu.

6.Vai tiešām ir nepieciešamas divas porcijas sāls?

Daudzās receptēs lietotājam ir norādīts pievienot šķipsniņu sāls. Tomēr daudzi cilvēki pievieno vairākas šķipsniņas. Kāpēc Jums vajag šo dubulto porciju? Gatavojot pievienojiet tik maz sāls, cik vien varat, ? cilvēki pie galda vienmēr var pievienot vairāk sāls atbilstoši viņu gaumei. Protams, ņemsim vērā, ka, gatavojot atsevišķus ēdienus, sālim ir jābūt un labāk tos gatavot, pievienojot sāli. Tomēr ļoti bieži sāli pievienot vajadzētu ar mēru.

7.Atklājiet citas dabīgas garšvielas

Sāls lietošana noteikti nav vienīgais veids, kā padarīt ēdienu garšīgāku. Jūsu garšvielu skapītī noteikti ir garšaugi, garšvielas un citi dabas labumi, ar kuriem var lieliski aizstāt sāli. Lietojiet tos sāls vietā un iepazīstiet dažādas garšas ar dažādiem garšaugiem.

TOP Komentāri

avatar