Kā noteikt, vai bērnam ir liekais svars, un kā ar to cīnīties

Pazīmes, kas jāzina

Normāls bērna augšanas ātrums ir plus 5 centimetri un plus 3 kilogrami gadā. Šie gan ir vidējie rādītāji, un bērni ir dažādi, tomēr šie ir pirmie pieturas punkti, pēc kuriem var vērtēt, vai bērna augšanas un svarā pieņemšanās temps ir proporcionāls un veselīgs.


Kā rīkoties, ja izrādās, ka bērns tiešām ir “apvēlies”

Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina iesaka sākt ar nopietnu ēdienkartes revīziju – veidojiet uztura dienasgrāmatu! Vismaz nedēļu pierakstiet pilnīgi visu, ko bērns ik dienas apēd. Noskaidrojiet, kādus produktus bērns ēd vairāk, un kuri no tiem ir veselīgi un vērtīgi, bet kuri satur nevajadzīgās kalorijas.

 

Liekās kalorijas tiek uzņemtas, ēdot šādus produktus:

  • Jogurti ar garšām – 1-2 glāzes dienā,
  • Piens ar garšām – 1-2 glāzes dienā,
  • Biezpiena sieriņi – 1-2 gab. dienā,
  • Saldās sausās brokastis 1-2 porcijas dienā,
  • Šokolādes un musli batoniņi 1-2 gab. dienā,
  • Saldinātie dzērieni (limonādes, sulas, kvass) 1-2 glāzes dienā,
  • Maizītes vairāk par 2-3 šķēlēm dienā,
  • Ikdienas “mājas ēdiena” papild porcijas vairāk par vienu reizi dienā.

 

Pat tad, ja bērns ēd tikai 1 – 2 produktus no šī saraksta katru dienu, tas var būtiski palielināt svaru. Izslēdziet šos našķus no ikdienas patēriņa!

 

Pievērsiet uzmanību bērna fiziskajām aktivitātēm

Pievērsiet uzmanību tam, cik stundas bērns ir fiziski aktīvs, un cik stundas viņš pavada, sēžot pie datora, TV vai telefona. Arī tad, ja bērns apmeklē divas reizes nedēļā sporta pulciņu un ir fiziski aktīvs, pavērojiet, ko viņš dara dienās, kad treniņu nav. Vai diena netiek pavadīta, pasīvi sēžot pie viedierīcēm?

 

Ierobežojiet laiku, ko bērns pavada mazkustīgi, un atrodiet viņam nodarbi, kas būtu saistīta ar fizisko slodzi un patiktu bērnam. Ārsti iesaka bērniem ar lieko svaru un aptaukošanos dienā būt aktīvam vismaz 2 – 2,5 stundas.

 

Sarunājieties ar bērnu

Bieži vien liekā svara un aptaukošanās iemesls ir psiholoģiskais diskomforts. Konflikti skolā un ģimenē var provocēt lielāku apetīti un kāri ēst saldumus. Tāpēc ļoti svarīgi ir ne tikai mainīt ēdienkarti un ieviest papildus fiziskās aktivitātes, bet arī aprunāties ar bērnu un saprast, kā viņš jūtas, kā viņam klājas skolā un vai viņam ir draugi.

 

Dodieties pie ārsta

Mainīt ieradumus nav vienkāršs uzdevums, tāpēc, ja šķiet, ka paši saviem spēkiem netiekat galā vai arī nepietiek zināšanu, dodieties pie uztura speciālista, kas palīdzēs pārskatīt bērna ēdienkarti un sastādīt ēšanas plānu. Iespējams, ka dažu veselības problēmu dēļ bērns nevar aktīvi iesaistīties fiziskās aktivitātēs un apmeklēt sporta nodarbības. Tādā gadījumā veselības stāvoklim piemērotas fiziskās aktivitātes palīdzēs piemeklēt fizioterapeits. Sadarbojoties ar savu ģimenes ārstu, pārbaudiet bērna veselības stāvokli, veiciet asins analīzes un vēdera dobuma ultrasonogrāfiju, ja izmeklējumos ir konstatētas izmaiņas. Iespējams, ir vērts apmeklēt bērnu endokrinologu.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā no 2014. gada tiek realizēta Svara Korekcijas programma, kas paredzēta bērniem no 7 līdz 18 gadu vecumam. Programma ir valsts apmaksāta, un bērniem ar aptaukošanos ir bezmaksas pakalpojums. Programmai var pieteikties ar ārsta endokrinologa nosūtījumu. Svara Korekcijas programmu atbalsta Rimi, piegādājot pārtikas produktus veselīga uztura meistarklasēm, kurās bērni kopā ar speciālistiem mācās gatavot gardu un veselīgu maltīti.

 

Citus padomus par bērnu audzināšanu, bērnu un ģimenes veselību, kā arī svētkiem var iegūt programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv. Šeit pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi dalās septiņi eksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, pediatre Sanita Mitenberga, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina un skolēns Klāvs Smildziņš. Bērniem un jauniešiem platformā ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.

 

*B.Velika, D.Grīnberga, I.Pudule, I. Gavare. Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījums Latvijā 2015./2016.māc.g.; Slimības profilakses un kontroles centrs.

**O.Ļubina, J.Gailīte. Children’s birth weight and parental obesity as risk factors of children obesity. BKUS Svara Korekcijas programmas datu apkopojums, 2017. Eiropas Aptaukošanas Kongress, Portugāle.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar