Kā es ar opi braucu Latviju lūkoties

Šī grāmata bērniem draudzīgā valodā uzrunā gan bērnus, gan vecākus un vecvecākus, aicinot vienas vasaras ceļojumā pa Latviju.

Grāmata nav ceļvedis, bet neuzbāzīgās, dažkārt emocionālās sarunās balstīts stāsts par vērtībām.

Viss sākas ar to, ka viens mazs zēns ROBERTS un viņa lielais OPIS kādudien sakravā mugursomas un dodas aizraujošā ceļojumā pa Latviju apskatīt vietu, kur zivis lido; pavērot, kādus rakstus zīmē kvadracikla riepas; uzzināt, vai āžrags blēj un pirtiņbungas spēlē pirtī; klausīties pasakas, teikas un tautasdziesmas, minēt mīklas skaistajā latviešu valodā; noskatīties saulrietu jūrā; pagaršot “Gotiņas” un lauku rupjmaizi; izsmaržot pļavas, mežus un lielceļus; iepazīties ar mušu ofrīdu un zilajām govīm, bet galvenais – noskaidrot, KAS LATVIJĀ IR TĀDS, KĀ NAV CITUR PASAULĒ.

Bez didaktikas un ar mīlestību – tā īsumā raksturojama šī grāmata, kurā gan bērni, gan vecāki uzzinās daudz jauna par mūsu dzimto zemi. Dažādi kultūras un vēstures fakti, ko savos dialogos apcer opis ar mazdēlu, atklāj Latviju no jauna. Dainu tēvs un Aerodium, Dziesmu svētki un vīnogulāji vistālāk ziemeļos, četri gadalaiki un rupjmaize – mums ir ar ko lepoties.

“Latvijā ļaudis nereti sūkstās par to, ka te jau nekā nav, ka citur visa kā ir vairāk, skaistāk, labāk… Jo īpaši sāpīgi to dzirdēt tad, kad to saka mūsu bērni un mazbērni. Es zinu, ka Latvija nav bagāta, un varbūt nav tik izdarīga, kā gribētos. Bet Latvija ir skaista, tā piedzīvo četrus brīnišķīgus gadalaikus, Latvijā dzīvo daudz sirsnīgu un gudru cilvēku. Un ne tas vien… Mums ir ar ko lepoties!
Lūk, to man gribējās pateikt. Īpaši bērniem. Lai viņi izceļojas pa pasauli, strādā un mācās, bet lai nenoniecina savu tēvzemi. Jo kurš gan cits par to pastāvēs, ja ne mēs paši, mūsu bērni un mazbērni? Mīlestību jau nevar iemācīt, grāmatas lasot, bet es ceru – jo vairāk zināšanu, jo vairāk domu, jo vairāk jūtu,” stāsta autore Gundega Sēja .

Komplektā ar grāmatu ir arī interesanta galda spēle, kuru var spēlēt visa ģimene kopā.Spēlei otrā pusē ir Latvijas karte. Tajā var atzīmēt vietas, kas redzētas, un plānot jaunu ceļojumu maršrutus.

Gan grāmatas, gan spēles brīnišķīgo vizuālo noformējumu ar fotoattēliem un zīmējumiem veidojusi māksliniece Gunta Plotka.

TOP Komentāri

avatar