Juris Millers: Spārītis stāsies tiesas priekšā

Neskatoties uz ilggadējiem centieniem izvairīties no dalības tiesas procesā, trešdien, 12. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentam Ojāram Spārītim būs jāstājas tiesas priekšā, jo tiks skatīta viena no lietām, kas saistīta ar koncertzāli “Rīga”.

 

Jau trešdien Rīgas Administratīvajā tiesā tiks skatīta lieta, kurā kā liecinieks ir izsaukts Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ojārs Spārītis. Lai arī LZA un koncertzāles “Rīga” konflikts un savstarpējās tiesvedības ilgst jau ceturto gadu, līdz šim Spārītim bija izdevies izvairīties no stāšanās tiesas priekšā, lai gan tieši viņš bija tas LZA pārstāvis, kurš saskaņoja visus koncertzāles “Rīga” atjaunošanas projektus un to tāmes, kā arī parakstīja dokumentus, saskaņā ar kuriem LZA uzņēmās saistības pēc telpu atjaunošanas tajās veiktos neatdalāmos ieguldījumus pārņemt savā īpašumā, dzēšot nomas maksu. Diemžēl, pēc telpu atjaunošanas LZA neuzsāka solījumu pildīšanu, tā vietā realizējot centienus ar reideriskām metodēm radniecīgiem paņēmieniem iznīcināt koncertzāli “Rīga”, lai pārņemtu telpās veiktos ieguldījumus bez jebkādām kompensācijām.

2015.gadā LZA vērsās ar iesniegumu policijā, lūdzot ierosināt kriminālprocesu pret SIA “Rīgas Koncertzāle” par it kā fiktīvu koncertzāles telpu atjaunošanu, taču pēc vairākus mēnešus ilgas pārbaudes, visu atjaunošanas darbos iesaistīto personu pratināšanas un vairāku tūkstošu dokumentu analīzes, policija konstatēja, ka darbi nav bijuši fiktīvi un nav pamata ierosināt kriminālprocesu. Nespējot samierināties ar šādu iznākumu, LZA ķērās pie administratīvo resursu izmantošanas – iesaistot Valsts Ieņēmumu dienestu, tika veikts uzņēmuma audits. Audita laikā to veicošā auditore atteicās iepazīties ar būvniecības dokumentāciju (projektiem, saskaņojumiem, darbu pieņemšanas aktiem, u.tml.), kā arī atteicās ierasties koncertzāles telpās, lai dabā pārliecinātos par veiktajiem ieguldījumiem. Savā audita slēdzienā VID no uzņēmuma izdevumiem izslēdza visus ar telpu atjaunošanu saistītos izdevumus, mākslīgi padarot uzņēmumu, kurš gadu noslēdza ar zaudējumiem, par uzņēmumu, kurš gadu noslēdzis ar peļņu, apliekot šo “peļņu” ar soda un kavējuma naudām. Šī audita noslēguma sarunas video 2016. gadā izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, jo demonstrēja VID darbinieku tendenciozo un neprofesionālo rīcību (video sižets). Šī audita rezultāti ir apstrīdēti administratīvajā tiesā un LZA prezidents Ojārs Spārītis ir izsaukts uz tiesu sniegt liecības par koncertzāles “Rīga” telpu stāvokli pirms un pēc rekonstrukcijas un citiem ar šo tēmu saistītiem jautājumiem.

Koncertzāle “Rīga” tika atvērta 2014. gada 20. septembrī LZA ēkā, telpās, kuras kopš 1972. gadā notikušā ugunsgrēka LZA 42 gadu laikā bija novedusi līdz pirmsavārijas stāvoklim. Telpas 2014. gadā  tika atjaunotas tikai par privātiem līdzekļiem, taču LZA rīcības dēļ kopš 2016. gada 1. janvāra atjaunotās telpas atkal tiek pakļautas iznīcībai – tām ir atslēgta ūdens un elektrības padeve, ziemā netiek pieslēgta apkure, nedarbojas ventilācija. SIA “Rīgas koncertzāle” joprojām tic taisnīgam gala iznākumam šajā lietā un cer atjaunot koncertzāles darbību šajās telpās. Aizvadīto gadu laikā SIA “Rīgas koncertzāle” vairākkārt aicināja LZA un Ojāru Spārīti sēsties pie saruna galda, taču LZA prezidents kategoriski atteicās no jebkādām sarunām, tādējādi ar savu rīcību iznīcinot valsts nozīmes kultūras pieminekli.

Šī ir pirmā reize, kad Ojārs Spārītis ir izsaukts uz tiesu sniegt liecības koncertzāles “Rīga” lietā. Tiesas sēde notiks 12. septembrī plkst.11.30 Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā Rīgā, Baldones ielā 1.

Juris Millers

Pielikumā –  publicitātes foto

TOP Komentāri

avatar