Jūnijā mazumtirdzniecībā turpinājās spēcīgs kāpums

Pirmajā pusgadā tas ir pieaudzis par 6,2% salīdzinājumā ar pirmo pusgadu pērn. Pieaugums bija vērojams visās preču grupās – gan pārtikas, gan nepārtikas.

Gan jūnijā, gan pusgadā izaugsmi pamatā noteica nepārtikas preču tirdzniecība (attiecīgi pieaugums ir 9% un 8,6%). Īpaši strauji šā gada laikā auga degvielas un datorpreču pārdošanas apjomi. Degvielas mazumtirdzniecība jūnijā un pusgadā uzrādīja vienādu 14,1% pieaugumu pret attiecīgo periodu pērn, bet datorpreču pārdošana jūnijā pieauga par 26% un pusgadā par 11,4%. Savukārt pārtikas preču gada pieaugums bija mērens – attiecīgi 3,7% jūnijā un 2,8% pusgadā – to nevar uzskatīt par vāju rezultātu.

Mazumtirdzniecības pieauguma pamatā ir mājsaimniecību finansiālās situācijas uzlabošanās, jo šogad turpinājās darba samaksas un nodarbinātības kāpums.

Tomēr patērētāju noskaņojuma indekss liecina, ka mazumtirdzniecības pieaugums varētu bremzēties nākamajā pusgadā. Pieaugošā ārējā nedrošība pasliktināja vispārējās ekonomiskās situācijas novērtējumu un palielināja bezdarba pieauguma gaidas nākamo 12 mēnešu laikā. Tomēr tas lielā mērā būs atkarīgs no uzņēmumu spējas pielāgoties jauniem apstākļiem.

Finanšu ministrija

TOP Komentāri

avatar