Jaunietim drošs vasaras darbs – kas jāzina un jāņem vērā

Lai pirmā darba attiecību pieredze sniegtu vērtīgas pamatzināšanas turpmākai dzīvei, darba drošības eksperti dalās vienkāršos, tomēr ļoti svarīgos ieteikumos jaunajiem darbiniekiem un viņu vecākiem.

 

Seko līdzi darba instruktāžām!

Pirms ķerties klāt uzticētajiem darbiem, svarīgi noklausīties darba devēja instruktāžu par pienākumiem un iespējamām bīstamībām, tos pildot. Ja radušies kādi jautājumi vai problēmas, kautrība jāliek pie malas un jāgriežas pie darba devēja vai tiešā darbu vadītāja. Vecāku informētībai noderīgs varētu būt arī darba vadītāja telefona numurs, lai nepieciešamības gadījumā varētu pārliecināties par savas atvases drošību.

 

Lieto darba aizsardzības līdzekļus!

Paļaušanās un cerēšana, ka nelaime darba vietā ies secen, visraksturīgākā ir mazāk pieredzējušiem darbiniekiem, kuri šī iemesla dēļ nereti izvēlas aizsardzības līdzekļus nelietot. Diemžēl statistika rāda, ka tieši darbinieki ar stāžu līdz 3 gadiem pērn visbiežāk saskārušies ar smagiem vai letāliem nelaimes gadījumiem darbavietā.

Lai lieki neriskētu, īpaša uzmanība jāpievērš darba aizsardzības līdzekļiem, kas ir neatsverama darba drošības sastāvdaļa. Nemoderni, smagnēji, neērti un nepiestāv nēsātājam – šie ir daži aplami iemesli, ko jaunieši min to nelietošanai. Tāpēc vecākiem un darba devējiem būtu jāatgādina, ka mūsdienu aizsargapģērbs ir individuāli pielāgojams, turklāt smagnējie apavi, neizteiksmīgas krāsas un formas aizsargcepures, trīs izmērus pārlieku lielie cimdi ir pagātne. Tiek darīts viss, lai darba apģērbs uzdevumu veikšanu atvieglotu un vienlaikus arī aizsargātu.

“Redzot, ka drošības pasākumus ievēro darbu vadītājs un arī pieredzējuši darbinieki, jaunieši nereti maina savu skeptisko attieksmi pret aizsardzības līdzekļu lietošanu. Tāpēc pirmajai darba pieredzei vislabākie būs tie uzņēmumi, kuros darba drošība un kultūra ir augstā līmenī. Tādā veidā bērns būs ieguvis neatsveramu pieredzi, kuru, sekojot piemēram, varēs izmantot turpmākajās gaitās,” saka “GRIF” valdes loceklis Aleksandrs Grigorjevs un piebilst darba devējam vērtīgu atziņu, ko paturēt prātā – katrs jaunietis ir kādam bērns.

 

Nemēģini eksperimentēt!

Esot darba vietā, jādara tikai tas darbs, kas uzticēts. Nekādā gadījumā pēc savas iniciatīvas nevajadzētu mēģināt veikt kādas liekas darbības vai improvizēt. Jo īpaši svarīgi ir tas, ja darbā tiek izmantoti kādi motorizēti palīglīdzekļi, asi, karsti vai bīstami priekšmeti.

 

Lūdz pēc padoma un vērtējuma!

Tas, ka darba devēja uzdevums ir nodrošināt darba procesa uzraudzītāju, ir viena no jauniešu lielākajām priekšrocībām. Izmantojot iespēju aktīvi vaicāt komentārus par paveikto darbu un griežoties ar jautājumiem par pienākumu izpildi, savas prasmes ir iespējams uzlabot vēl vairāk.

Paslavēšana par centību kalpos kā motivācija, savukārt māka uzklausīt konstruktīvu kritiku var noderēt gan turpmāk darbā, gan skolas gaitās.

Kā papildina “GRIF” pārstāvis A. Grigorjevs: “Drošība sākas ar vienkāršām lietām – tikai uzdodot jautājumus pieredzējušiem kolēģiem, ir iespējams saprast, kā darbs pareizi veicams, no kā būtu jāizvairās un kādi palīglīdzekļi jālieto – tādā veidā uzticēto iespējams paveikt efektīvāk un sevi pasargāt.”

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar