Jaunieši biežāk pazaudē tālruņus un tāpēc kļūst par mobilo hakeru galveno mērķi

Kopumā septītdaļa (14 %) lietotāju ir piedzīvojusi ierīces nozaudēšanu vai nozagšanu, bet šis rādītājs sasniedz 26 % to lietotāju vidū, kas ir jaunāki par 24 gadiem. 83 % cietušo vecumā no 16 līdz 24 gadiem atzīst, ka šim notikumam ir bijušas negatīvas sekas. Tas ir nedaudz vairāk nekā kopējais vidējais rādītājs 77 %.

Vecuma grupā no 16 līdz 24 gadiem trešdaļai (32 %) pēc tam tika uzlauzts tiešsaistes konts (salīdzinājumā ar 27 % vidēji). Ceturtdaļa ir piedzīvojusi vērtīgu personīgo attēlu un videomateriālu neatgriezenisku zaudējumu (25 %), kā arī personīgās un konfidenciālās informācijas noplūdi (24 %).

Kopumā piektdaļa lietotāju darbā tika sodīti pēc tam, kad viņu ierīce tika nozaudēta vai nozagta, jo ierīcē glabājās uzņēmuma dati (22 %). Turklāt piektdaļa konstatējusi, ka ir ļaunprātīgi izmantota ierīcē saglabātā finanšu informācija (21 %).

Lai aizsargātu sevi pēc ierīces nozaudēšanas vai zādzības, tikai 40 % bloķēja ierīci ar sava mobilo sakaru operatora starpniecību vai ziņoja par notikušo policijai un tikai 29 % attālināti dzēsa ierīces saturu vai mēģināja to izsekot, izmantojot programmatūru «Atrast manu ierīci» (15 %).

Komentējot šos konstatējumus, Kaspersky Lab izstrādājumu daļas vadītājs Jevgeņijs Gurjanovs sacīja: «Mobilās ierīces ir ieņēmušas galveno vietu mūsu dzīvē. Tās ir kā draugi, kurus mēs visur ņemam līdzi. Lielākā daļa no mums tajās glabā konfidenciālu un personisku informāciju, vai tās būtu ģimenes fotogrāfijas, internetbankas informācija, personiskas e-pasta vēstules vai paroles, lai piekļūtu savai ikdienas dzīvei.

Tomēr mūsu ierīces var viegli kļūt par viltusdraugiem, kad tās tiek pazaudētas vai nozagtas. Ierīces nozaudēšana vai zādzība ne vien sagādā neērtības, bet arī ir mūsu identitātes un privātuma pārkāpums. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai ierīce vismaz būtu aizsargāta ar paroli, visi konfidenciālie dati būtu šifrēti un mobilās drošības programmas atjauninātas. Izmantojot aizsardzības pret zādzību funkciju plašāka drošības risinājuma ietvaros, lai bloķētu nepiederīgas personas, palīdzētu noteikt ierīces atrašanās vietu un dzēstu personīgos datus, ja nepieciešams, var sekmīgi aizsargāt lietotājus pat pēc ierīces nozaudēšanas vai zādzības.»

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar