Jauna izstāžu sezona Rotko centrā

Gaidot pavasari un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra gada jubileju, Rotko centrs aicina apmeklēt daudzveidīgas un augstvērtīgas Latvijas un ārvalstu mākslas izstādes.

 

“Krievu glezniecība  no LNMM kolekcijas. 19. gs. beigas – 20. gs. 1. puse.”

(no 2014. gada 1. februāra līdz 20. aprīlim)

Izstāde “Krievu glezniecība   no LNMM kolekcijas. 19. gs. beigas – 20. gs. 1. puse.”  ir pirmais Daugavpils Marka Rotko mākslas centra sadarbības projekts ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Izstādē būs aplūkojamas izcilu personību – Gr. Bobrovska, N. Bogdanova – Beļska, A. Gauša, Ī. Levitāna, N.Rēriha, S.Vinogradova u.c. – glezniecības pērles. Tik apjomīga ekspozīcija, kas raksturo krievu glezniecību no 19.gs.beigām līdz 20.gs.1.pusei, Daugavpils kultūras telpā notiks pirmo reizi.

 

Ilgvars Zalāns “TILTI” (no 2014. gada 1. februāra līdz 1. martam)

Mākslinieks Ilgvars Zalāns (dz.1962) ir spilgts pasaules pilsonis mūsdienu Latvijas mākslā. Šobrīd viņš dzīvo un glezno Indonēzijā. Gleznotājs aktīvi izmantojis mākslinieku rezidenču iespējas, tādējādi apceļodams teju puspasaules. Pēdējos gados viņa māksla vairāk bijusi pazīstama Malaizijā, Ķīnā, Japānā un Korejā nekā Latvijā, jo dzimtenē viņš uzturējies maz.

 Izstāde „Tilti” ir mākslinieka Ilgvara Zalāna iepriekšējo gadu stila raksturojums. Šeit redzami tilti, kas savieno un šķir, kas paver jaunas pasaules un jaunas iespējas. Dažādas noskaņas, dažāds redzējums, mainīgs un piesātināts, gluži kā mākslinieka vienmēr neparastie ceļojumi – tāda ir arī Ilgvara Zalāna trauksmainā glezniecība izstādē Tilti.

 

Aleksandrs Rolofs “LAIKA LIECINIEKI” (no 2014. gada 1. februāra līdz 4. aprīlim)

Aleksandrs Rolofs  – Liepājā dzimis vācu mākslinieks. Izglītību ieguvis Bohumas (Vācija) Tēlotājmākslas un mākslas terapijas institūta Grafikas un glezniecības nodaļā.

Izstādē „Laika liecinieki” mākslinieks piedāvā savu pētījumu par vairākām viņam svarīgām tēmām, rādot gan konstruktīvus, gan abstraktus darbus, kā arī kolāžas. Tematiski vienojošais ekspozīcijā ir laika filosofija.

 

Pēteris Martinsons “KERAMIKA. 1963 – 2013”

(no 2014. gada 21. janvāra līdz 27. septembrim)  

Pēteris Martinsons (1931 – 2013) ir pasaulē pazīstamākais Latvijas keramiķis. Vairāk nekā pusgadsimtu ilgās radošās darbības laikā viņa māksla un personība suģestējusi un iedvesmojusi dažādu paaudžu keramiķus gan Latvijā, gan ārvalstīs, viņa mākslas izcilību regulāri apliecinājuši panākumi starptautiskos konkursos, viņa personības starojuma laukā radoši uzlādējušies kolēģi darbnīcās un simpozijos, studenti, meistardarbnīcu dalībnieki un vienkārši ceļā satiktie.

2013. gadā sava radošā mūža darbu izlasi Pēteris Martinsons dāvināja Daugavpils Marka Rotko mākslas centram. Ekspozīciju „Pēteris Martinsons. Keramika. 1963 – 2013.” veido daļa no šīs kolekcijas – raksturīgākie dažādu periodu darbi, ko papildina autora domas par dzīvi, mākslu, vērtībām.

 

Leonīds Baulins “VARIĀCIJAS”  ( no 2014. gada 21. janvāra līdz 27. septembrim)

Leonīds Baulins (1945-2002) dzimis Čerepovecā,  Krievijā.  1951. gadā Baulinu ģimene pārcēlās dzīvot uz Daugavpili. Leonīds Baulins bija izcils daugavpilietis un talantīgs mākslinieks.  Lai gan galvenokārt atpazīstams pateicoties saviem glezniecības darbiem. L. Baulins bijis ārkārtīgi daudzšķautņains cilvēks gan mākslā, gan mākslas pedagoģijas jomā.

Izstādē „Variācijas” būs skatāmi Leonīda Baulina zīmējumi, skices un akvareļi, kas līdz šim, iespējams, nebija plaši pazīstami skatītājam, taču tie pilnvērtīgi iepazīstina to ar mākslinieka improvizētāja un eksperimentētāja dabu, kurā līdzīgi kā mūzikā mākslinieks izspēlē dažādu tēmu neskaitāmas variācijas, kamēr nonāk līdz pabeigtam, nobriedušam mākslas darbam.

 

Ceļojošā izstāde no Vācijas “PILSĒTA TELPA MĀKSLA” ( no 2014. gada 1. februāra līdz 4. aprīlim)

PILSĒTA-TELPA-MĀKSLA ir tā paša nosaukuma plenēra izstāde. Plenērs noticis vācu pilsētā Gerlicā 2013. gadā, kur 14 mākslinieki no dažādām valstīm bija pulcējušies, lai pētītu arhitektūras, vēstures, sociālās un garīgās ainavas telpiskās pieredzes. Ja iedziļināmies, tad redzam, ka mākslinieki mums ļauj iziet cauri izglītošanās un kultūras absorbēšanas procesam, jo darbi, kas tika radīti plenēra „PILSĒTA-TELPA-MĀKSLA” laikā, savā daudzveidībā parāda uzmundrinošu attēlojumu ar gandrīz neizsmeļamām iespējām atklāt un piedzīvot Gerlicas pilsētas kultūras un vēstures mantojumu

 

Latgales reģiona mākslas skolu absolventu darbu izstāde ( no 2014. gada 1. februāra līdz 4. aprīlim)

Latgales reģiona mākslas skolu absolventu darbu izstāde ir kā atskaites punkts Latgales mākslas skolu veikumam un pienesumam savam novadam un reģionam, kā arī iespēja citiem novērtēt un apskatīt autora  pirmo lielāko patstāvīgo darbu viņa mākslas karjeras  sākumā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar