Jau šodien tikšanās ar rakstniece Agati Nesauli

26. oktobrī plkst.16.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) viesosies Amerikā dzīvojošā latviešu rakstniece, profesore Agate Nesaule, kuru vislabāk pazīstam kā grāmatas „Sieviete dzintarā” („Jumava”, 1997) autori. Tikko apgādā VESTA-LK nācis klajā Agates Nesaules jaunākais romāns „Zudušie saulgrieži”, kas ir stāsts par trimdu un draudzību.

Šī gada 23. janvārī zinātniece un rakstniece Agate Nesaule svinēja savu 80. dzimšanas dienu. Savā dzīvē viņa ir saņēmusi profesionālas atzinības, godalgas, zinātnisko pētījumu novērtējumus, prieku un gandarījumu par literāro jaunradi. Tomēr Agates Nesaules dzīves gājums vistiešākā veidā saaužas ar viņas literārajos darbos ierakstīto traģisko vēstījumu. Agrā bērnībā pārdzīvots Baigais gads (ģimene slēpusies mežā), bailes, 1944. gada rudenī sešu gadu vecumā bēgļu ceļš kopā ar ģimeni uz Vāciju, kur ģimene nonākusi krievu okupācijas zonā Vācijā. Kad izdodas izbēgt krievu zonas, Agate Nesaule, maza bēgļu meitene, Vācijā DP laikā angļu zonā uzsāk savas skolas gaitas un izglītību turpina angliskā vidē Amerikā.

Šis aspekts iezīmē Agates Nesaules smeldzi par piederību. Ne velti draugs Džons (John), kam veltīts romāns „Sieviete dzintarā”, saka: „Cik grūti tam vajag būt, izlikties visu laiku, ka tu esi amerikāniete. Nav šaubu, ka tava latviskā daļa arī ir nozīmīga.” Emigrācija, kara sekas, traumatiskā pieredze, piederības meklējumi un sievietes liktenis visos šajos krustpunktos ir Agates Nesaules daiļrades centrā.

Rakstīšana par pārdzīvoto Agatei Nesaule bijusi „kā terapija, lai varētu atbrīvoties no bērnībā gūtajām psihiskajām traumām,” (I. Gubiņa). Romāns „Sieviete dzintarā” ir guvis American Book Award (1996) un Wisconsin Librabrians Outstanding Achievement (1995) balvas un atzinību recenzijās dažādos izdevumos. 1997. gadā romāns iznāca latviešu valodā Rīgā Ingūnas Beķeres tulkojumā(izdots atkārtoti 2004 g.), tulkots un izdots arī vācu, zviedru, un krievu valodā.

Esiet laipni aicināti uz tikšanos ar autori viņas jaunākās grāmatas atvēršanas svētkos!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar