Jau desmito reizi kājām no Rīgas uz Skaistkalni

Svētceļojums sāksies 4.maijā plkst.11.00 ar svēto Misi svētā Franciska baznīcā Rīgā, Katoļu ielā 16. Nakšņošanas vietas plānotas Ķekavā, Vecumniekos un Bārbelē. Svētdien, 7.maijā plkst.12.00 Skaistkalnes svētvietā dievkalpojumu (svēto Misi) vadīs Jelgavas Romas katoļu diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis un visu svētceļojuma norisi tiešraidē translēs Radio Marija Latvija (www.rml.lv). Tiem, kas vēlas pievienoties, speciāli nav nekur jāreģistrējas vai jāpiesakās. Līdzi jāņem visas svētceļojumam nepieciešamās lietas, nekas nav jāmaksā, smagākās mantas tiks vestas ar busiņu un par ēšanu ir jārūpējas pašiem.

Jāatzīmē, ka Skaistkalnes baznīca ir otra lielākā Jaunavas Marijas svētvieta Latvijā. 1658.gadā tika sākta pirmās Skaistkalnes Romas katoļu baznīcas būvniecība. Ozolkoka baznīcas celtniecība tika pabeigta 1666.gadā. Tā atradās uz pakalna, apmēram 300 m Austrumu virzienā no tagadējās mūra baznīcas. XVII gs. beigās, pēc tam, kad tika uzcelta jaunā baznīca, veca koka guļbūve esot nojaukta un pārvesta uz Ozolaini, kur tā kalpojusi turienes draudzes vajadzībām līdz pat XIX gs. otrajai pusei. 1677. gadā tur tika dibināts jezuītu klosteris. Jaunās, senās itāļu, baroka baznīcas celtniecība sākās XVII gs. 80. gados un 1692. g., šī milzīgā un greznā baznīca, bija pabeigta. No 1774. g. – 1929. g. Skaistkalnes Dievmātes svētnīcu un draudzi apkalpoja katoļu priesteri. 1929. g. 30.novembrī baznīcu pārņēma Svētā Franciska Kapucīņu Ordenis, kura mūki ļoti veiksmīgi ar lieliem panākumiem garīgajā aprūpē vadīja Skaistkalnes draudzi līdz klostera likvidēšanai 1949. gadā. No 1949. g. – 2001. g. Skaistkalnes Romas katoļu baznīcu apkalpoja diecēzes katoļu priesteri.

2001.gada 31.augustā uz Jelgavas diecēzes V.E. bīskapa Antona Justa lūguma Skaistkalnes Dievmātes svētnīcu un draudzi pārņēma Svētā Pāvila I Vientuļnieka Ordenis.

Skaistkalnes svētnīcā sānu altārī atrodas Dievmātes Brīnumdarītājas – Latvijas Ģimeņu Aizbildnes svētbilde, pie kuras cilvēki, īpaši laulātie un ģimenes, ir izlūgušies bagātīgas žēlastības.

Katru gadu augusta pirmajā svētdienā Skaistkalnes Dievmātes svētnīcā notiek galvenie triju dienu Kanepenes svētki, kuros īpaši lūdzamies par slimniekiem, laulātajiem pāriem un visām Latvijas ģimenēm, lai tajās būtu mīlestība uz Dievu un tuvākajiem, lai visiem būtu stipra ticība, laba veselība, un, lai kristīgās vērtības būtu dzīves pirmajā vietā.

Info un foto: tolstovs.lv

TOP Komentāri

avatar