Izstādes “No vienas debespuses” atklāšana

 

Jāzeps Pīgoznis dzimis 1934. gada 15.septembrī Rēzeknes apriņķa Ružinas pagasta Odumānu sādžā. Mācījies J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Izstādēs piedalās no1958. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1964.gada. Eļļas glezniecībā pazīstams kā lielisks ainavists. Tiecas pēc vispārināta dabas tēla atklāsmes reālistiski tvertās ainavās un mazpilsētu skatos. Katra glezna ir pati pilnība, kurā rezumējas harmonija un latviskā mentalitāte. Vairāk nekā 25 personālizstādes rīkojis Rīgā un Latvijas reģionos, kā arī Brēmenē, Maskavā un Norvēģijā. Darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības īpašumā, Rēzeknes mākslas muzejā, Vroclavas Medaļu mākslas muzejā Polijā, Kazanlikas mākslas galerijā Bulgārijā, Baltkrievijas Valsts Mākslas galerijā Minskā, Permas Valsts mākslas galerijā un citur, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

 

Jānis Streičs dzimis 1936. gada 26.septembrī Daugavpils apriņķa Preiļu pagasta Anspokos. Mācījies Rēzeknes Pedagoģiskajā skolā, kur zīmēšanas skolotājs mudinājis viņu mācīties tālāk, tomēr viņš pievērsies teātrim, vēlāk – kino. Beidzis Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes režijas nodaļu, vēlāk gleznotājs Jānis Anmanis, uzzinājis par J. Streiča aizraušanos, mudinājis gleznošanu atsākt. Radošajās izpausmēs ļoti daudzpusīgs, tuva ir eļļas glezniecība. Dzimtās Latgales ainavās dominē krāsu harmonija, kas atainota ar dziļu un patiesu mīlestību. Gandrīz desmit gadus piedalās izstādēs un plenēros. Personālizstādes Rīgā, Rēzeknē, Daugavpilī un citviet Latvijā.

 

Gundega Rancāne dzimusi 1973. gada 28.jūnijā Rēzeknes rajona Makašānos. Beigusi Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolu, mācības turpinājusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā pie Alekseja Naumova un Kaspara Zariņa, turpinot studijas maģistrantūrā (2000). “Es nebeidzu brīnīties par Latvijas dabu visos gadalaikos – par miljoniem toņu, faktūrām, gaismas un ēnu spēlēm, par skaņām un smaržām… Nav iespējams ieraudzīt ezeru vai ziedošo kļavu vai salnu divas reizes vienādu.” Pirmā personālizstāde notikusi Rēzeknes Kultūrvēsture muzejā. Tai sekoja izstādes Rīgā, Daugavpilī un citviet Latvijā, kā arī Helsinkos, Briselē un Varšavā. Darbi atrodas Daugavpils muzejā, Rēzeknes muzejā un privātkolekcijās Latvijā, ASV, Austrālijā, Vācijā, Zviedrijā, Francijā, Beļģijā, Polijā, Kanādā, Somijā un Izraēlā.

 

Izstāde apskatāma līdz 8.jūnijam.

Foto : Anna Ūdre

TOP Komentāri

avatar