Izstāde ”No zilo ezeru zemes deportētie”

1949. gada 25. marts ir viena no sāpīgākajām dienām Latvijas 20. gadsimta vēsturē. Daudzi Dagdas novada iedzīvotāji  tika izsūtīti svešumā, tālu prom no dzimtenes, neatgriezās… Bet daudzi izdzīvoja un arī atgriezās. Neaizmirsīsim šos cilvēkus, kuru likteņi un dzīvības bija atkarīgas no šī skarbā un briesmīgā laika notikumiem. Un mācīsimies arī no šīm mūsu vēstures lappusēm.

 

Izstāde „No zilo ezeru zemes deportētie” satur nozīmīgu informāciju, ietverot gan arhīva dokumentus, gan Dagdas novada represēto cilvēku sarakstus, gan fotogrāfijas un senus sadzīves priekšmetus.  To ieteicams apskatīt vispārizglītojošo skolu audzēkņiem, jo izstāde ir lieliska iespēja izzināt vēsturiski svarīgus faktus par 1949.gada deportācijām.

 

Grupu apmeklējumus lūdzam pieteikt iepriekš Dagdas TICā  pa tālr. 65681420 vai e-pastu: tic@dagda.lv.

 

Izstādi izveidoja Dagdas novadpētniecības biedrība “Patria” sadarbībā ar Dagdas vidusskolu un Dagdas Tūrisma informācijas centru. Izstādes koncepciju izstrādāja domes deputāts, biedrības „Patria” vadītājs  Aivars Arnicāns un vēstures skolotāja Ludmila Lovčinovska. Izstādi palīdzēja sagatavot TIC vadītāja Inga Soloha, tūrisma informācijas konsultante Oksana Rutka, Dagdas vidusskolas skolotāja Liene Vorobjova un skolēni – Santa Juhneviča, Diāna Beikule un Natālija Ivuļonoka. Dzelzceļa maketu izveidoja Dmitrijs Čumiks. Vēsturiskus deportāciju materiālus piedāvāja Orolu, Azinu, Rutku un Savko ģimenes, kā arī Krāslavas Mākslas un vēstures muzejs. Izstādes veidošanas gaitu konsultēja Krāslavas Politiski represēto biedrības vadītāja Ērika Andžāne.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar