Izmaiņas likumdošanā, lai ierobežotu “legālo narkotiku” izplatību

Izmaiņas likumā dos iespēju efektīvāk apkarot jauno psihoaktīvo vielu izplatību. Grozījumi stāsies spēkā 14.novembrī.

Nozares politikas departamenta direktora vietnieks Jānis Bekmanis informēja, ka līdz ar šiem likuma grozījumiem Slimību profilakses un kontroles centrs varēs pieņemt lēmumu aizliegt vai ierobežot jauno psihoaktīvo vielu vai tās saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu līdz 12 mēnešiem. Līdz ar to šis būs papildu mehānisms tā saucamo “legālo narkotiku” apkarošanā, kamēr šīs vielas nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā.

“Šodien ir izsludināti grozījumi likumā, kas būtiski papildina kārtību, kā kontrolei tiek pakļautas jaunās psihoaktīvās vielas. Likumprojekts darbojas piedāvājuma samazināšanas jomā – cīnās tieši pret vielu izplatību. Pagaidu aizliegums ir palīglīdzeklis ģenēriskajai sistēmai, ko Saeima apstiprināja jau šā gada februārī. Atbilstoši ģenēriskajai sistēmai tās vielas, kas citās valstīs konstatētas kā kaitīgas, Latvijā jau ir aizliegtas un mūsu valstī par šo vielu izplatību draud apcietinājums. Savukārt šodien izsludinātais pagaidu aizliegums dos ekspertiem laiku izvērtēt jauno, Latvijā tikko ienākušo narkotisko vielu kaitīgumu. Muitai šie likuma grozījumi dos tiesības šīs jaunās narkotiskās vielas neielaist iekšējā tirgū, kas samazinās to izplatību valstī, bet policijai – dos iespēju atņemt preci šo vielu negodprātīgajiem tirgotājiem,” atzina J.Bekmanis. Vienlaikus viņš informēja, ka Saeimā šobrīd izskatīšanai iesniegti grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā, lai tiesībaizsardzības iestādes uzreiz varētu vērsties pret šo vielu izplatītājiem ar soda sankcijām. Turpinot informēt par pagaidu aizliegumu, norādīja, ka Slimību profilakses un kontroles centra atbildīgās amatpersonas ir solījušas jau drīzumā sagatavot pirmo lēmumu, ar kuru tiks aizliegta konkrētas vielas aprite.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins informēja, ka jauno psihoaktīvo vielu izplatības apkarošana ir Valsts policijas prioritāte un pašlaik jaunās psihoaktīvās vielas ir trešās populārākās starp Latvijā izplatītajām narkotiskajām vielām. “Kopš ģenēriskās sistēmas ieviešanas ir atsavināts vairāk nekā 30 000 devu šo jauno psihoaktīvo vielu. Personas, kuras izplata šīs vielas, tirdzniecības vietas izvieto izglītības iestāžu tuvumā, tāpēc policija strādā pastiprinātā režīmā un pateicas sabiedrībai par aktīvu līdzdalību informācijas sniegšanā. Esam jau aizturējuši vairākas noziedzīgas grupas,” atzina A.Grišins.

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Edijs Ceipe atzina, ka šie likumdošanas grozījumi arī Muitai turpmāk dos iespēju nepieļaut jaunu psihoaktīvo vielu iekļūšanu Latvijā. “Mēs ikdienas darbā saskaramies ar ļoti daudziem sūtījumiem, kas nāk gan no Ķīnas, gan no citām Eiropas Savienības valstīm un kas satur dažādas vielas, kuras tālākajā gaitā tiek izmantotas, lai apsmidzinātu augu maisījumus un tirgotu kā tā saucamās “legālās narkotikas”. Līdz šim mūsu dienestam atrodot šīs vielas, nebija likumīga pamata tās izņemt un aizturēt, bet tagad tāda iespēja būs,” atzina E.Ceipe.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne informēja, ka līdz ar šiem grozījumiem centram būs papildus pienākums pieņemt lēmumu par vielām, uz kurām attieksies šis pagaidu aizliegums. Līdz ar to policijai būs iespēja izņemt šīs vielas no aprites.

Foto: blog.gulflive.com

TOP Komentāri

avatar