Izdoti informatīvie materiāli vēža pacientiem un viņu tuviniekiem

Brošūra „Ja tev ir atklāts vēzis” ir informatīvs materiāls onkoloģiskiem pacientiem, kuriem pēc diagnozes uzzināšanas ir vairāk jautājumu, nekā atbilžu. Lai kliedētu mītus un sniegtu pārbaudītu informāciju, izdevumā ir apkopoti būtiskākie fakti par šo hronisko slimību, jēdzienu vārdnīca, svarīgāko analīžu apraksts un pieredzes stāsti.

Brošūra „Ja tavam tuviniekam ir atklāts vēzis” paredzēta cilvēkiem, kuru radinieku vai draugu lokā ir cilvēks, kuru skārusi šī slimība. Biedrības līdzšinējā pieredze liecina, ka psiholoģiskā palīdzība tuviniekiem ir vajadzīga tāpat kā pašam pacientam. Arī šajā informatīvajā materiālā ir apkopota svarīgākā informācija par vēzi, tā ārstēšanu, blaknēm un arī praktiskiem padomiem, kā runāt ar tuvinieku un palīdzēt viņam.

Biedrības „Dzīvības koks” valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe akcentē sadarbību kā ārkārtīgi svarīgu elementu onkoloģisko saslimšanu gadījumā: „Vēzis ir hroniska slimība, kuru var ārstēt. Un šajā procesā vienlīdz svarīgi pacientam ir veikt ārsta nozīmētās procedūras un lietot medikamentus, kā arī saņemt psiholoģisku palīdzību gan no speciālistiem, gan arī tuviniekiem. Saprotams, ka diagnoze – vēzis – ir šoks un sākotnējs izmisums gan pacientam, gan radiniekiem, tāpēc šīs brošūras veidojām tā, lai tie kalpo kā padomdevējs sarunām ar pacientu un uzmundrinājums izturēt šo grūto dzīves brīdi”.

SPKC Veselības Veicināšanas departamenta direktore Ilze Straume uzsver nepieciešamību vēža pacientiem un viņu tuviniekiem saņemt patiesu un uz pierādījumiem balstītu informāciju. “Bieži vien tieši nezināšana un stereotipi rada baiļu un izmisuma sajūtu. Mēs ceram, ka šajos materiālos iekļautā informācija palīdzēs rast atbildes par tālāko ārstēšanās un atlabšanas procesu, sniedzot speciālistu sagatavotas atbildes uz svarīgākajiem un visbiežāk uzdotajiem jautājumiem.”

Informatīvos materiālus iespējams saņemt bez maksas biedrības „Dzīvības koks” birojā un tās reģionālajās nodaļās, kā arī Slimību profilakses un kontroles centrā.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar