Ivars Jakovels: Lielākais varoņdarbs – ķert vecu auto tirgotājus

Valstī ir daudz nopietnākas nodokļu problēmas

VID strādā gana pieredzējuši cilvēki, lai saprastu, ka ir arī citi varianti, kā apkarot ēnu ekonomiku, piemēram, konfiscējot nelegāli tirgotās automašīnas vai slēdzot nereģistrētos auto tirdzniecības plačus. Ļoti skumji apzināties, ka tik nopietnas valsts iestādes lielākais varoņdarbs ir ķert vecu auto tirgotājus. Mūsu valstī ir daudz nopietnākas nodokļu nemaksāšanas problēmas par šīm.

Pārsteidzoši šķiet arī tas, ka VID lēmumu nemaz neietekmēja spriedums, ko tiesa pieņēma maija beigās, pasludinot, ka nevienai VID prasībai pret portāla ss.lv īpašnieku, uzņēmumu SIA “Internet” nav pamata. VID jau iepriekš bija nolēmis apturēt ss.lv darbību, pamatojoties uz tā  atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem, taču tiesa lēma citādāk, jo attiecīgā likuma norma nesaka, ka informācijas pieprasījums jāizpilda nekavējoties. Neraugoties uz to, VID nolēma palikt pie sava. Lieki gan piebilst, ka šādus datus iestāde varēja pieprasīt arī, piemēram, no Ceļu satiksmes drošības direkcijas.

Lielākie nodokļu parādnieki sasniedz pat 40 miljonus eiro

Valstī ir izveidots pat lielāko nodokļu nemaksātāju tops, kurā ierindojas gan fiziskas personas, gan uzņēmumi. Iepazīstoties ar šajā topā publicēto informāciju, varam secināt, ka ir uzņēmumi, kuru nodokļu parādi pārsniedz pat 40 miljonus eiro, kas aizplūst garām valsts kasei, kā arī fiziskas personas, kuru parādi sniedzas līdz pat 20 miljoniem eiro[1]. Lieki piebilst, ka sludinājumu portāls ss.lv vai uzņēmums, kam tas pieder, šajā topā nav pat minēts.

Tiesa pieņēmusi lēmumu par labu portālam un tā īpašniekiem, auto un IT nozares paudušas savu sašutumu par VID lēmumu, juristi skaidri pamatojuši, kāpēc VID ir kļūdījies, daļa sabiedrības skaļi pauž savu neapmierinātību plašsaziņas līdzekļos, bet VID turpina iet savu ceļu, paralēli no visas pārējās Latvijas sabiedrības, neraugoties uz to, ka tiesa vēl var atcelt visas iestādes darbības šajā sakarā.

Rezultātu nevajag, galvenais – blīkšķis

Nereti šķiet, ka galvenais un vienīgais uzdevums ir sodīt, nemaz nevērtējot, cik pamatoti tas būtu un vai rezultātā radītās sekas nebūs vēl negatīvākas, nekā esošā situācija. Ar lielgabalu ir izšauts pa zvirbuļiem, un cīruļi priekā berzē rokas – nav svarīgi, ja nebūs rezultāta, galvenais, ka ir bijis liels blīkšķis.

Bet lielajam blīkšķim var būt arī sekas, turklāt nopietnas. Eksperti jau ir brīdinājuši, ka IT nozares uzņēmumi, negribēdami piedzīvot ss.lv likteni, varētu pamest Latviju – valsti, kuras nākotnes attīstība un uzplaukums, kā apgalvo valdošās amatpersonas, slēpjas tieši tehnoloģijās. Uzņēmīgi cilvēki nekad nepazudīs un atradīs veidu, kā nopelnīt un ļaut pelnīt arī citiem, lai kā valsts arī necenstos. Taču racionāli būtu rīkoties tā, lai šie cilvēki, viņu uzņēmumi un kapitāla plūsma paliktu Latvijā. Interneta produktiem nav svarīgi, kur atrasties, tie var atrasties jebkurā valstī, turklāt precedenti ar IT uzņēmumu aiziešanu no Latvijas jurisdikcijas jau ir bijuši.

Autors: Ivars Jakovels, Jelgavas domes deputāts



[1] http://apollo.tvnet.lv/zinas/nosaukti-lielakie-nodoklu-paradnieki/740479

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar