Imanta Stūrmaņa atmiņu grāmatas “Studenta piezīmes” atvēršanas svētki

Esiet laipni aicināti apmeklēt Imanta Stūrmaņa atmiņu grāmatas “Studenta piezīmes” atvēršanas svētkus, kas notiks 04. aprīlī plkst.17.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā). Imants Stūrmanis ir dzimis 1929. gadā Pāvilostā. Vadījis funkcionālās diagnostikas kabinetu Tuberkulozes un plaušu slimību centrā, vienlaicīgi pildot arī kardiologa pienākumus. Grāmatā lasāmi autora dienasgrāmatas fragmenti laikposmā no 1951. līdz 1957.gadam, iesākoties ar piedzīvoto Liepājas 1.ģimnāzijas pēdējā klasē un noslēdzoties ar izlaidumu Rīgas Medicīnas institūtā.

Spraigais stāstījums īpašajā pāvilostnieku valodā ļauj iepazīties ar piecdesmito gadu skolēnu, studentu un autora dzimtā ciema iedzīvotāju dzīvi.

Caur personiskajiem pārdzīvojumiem spilgti izceļas laikmetu raksturojošas iezīmes – Rīgā nedrīkstēja dzīvot bez pierakstīšanās, bet studentam par iebraukšanu Pāvilostā bez atļaujas bija jāsamaksā 100 rubļu soda nauda, savukārt Liepājā par to pašu pārkāpumu draudēja pat brīvības atņemšana uz trīs gadiem. Karostas katedrāle bija pārvērsta par armijnieku klubu, kurā skolēniem nācās uzstāties valsts svētkos. Pāvilostā notika kratīšanas un apcietināšanas aizdomās par pretpadomju rīcību. Institūtā visi apguva Kara mācību un vēlēšanu dienu rītos bija spiesti darboties kā aģitatori, kas modināja cilvēkus, lai tie dotos novēlēt.

Ikdienas ainiņas vēsta, ka arī šajos skarbajos apstākļos cilvēki prata dzīvot – skolēni atpūtās Mežpriekā (kā tolaik dēvēja Zaļo birzi), Pāvilostā baudīja saules mucas, peldējās pie moļiem un mediķi iestudēja „Pūt, vējiņi”. Liepājas likvidētās operas mākslinieki dibināja amatierteātri, kas uzveda operas, vai arī atrada darbu Rīgas muzikālajā teātrī. Tālsarunas pieteica iepriekš un par sarunu pastnieks atnesa paziņojumu. Fotoaparāts parādījās kā liels retums un fotogrāfija – liels notikums. Pirmie televīzijas aparāti, ielikti elektrotehnisko piederumu veikalu logos, pārraidīja filmas un drūzmēja ap sevi ļoti daudz cilvēku.

Studenta dzīves apraksti pa koka tiltu pāri Daugavai aizved mūs uz Anatomikumu, Operas un teātru izrādēm, kinoteātriem, restorāniem, deju zālēm, I Baltijas studentu dziesmu svētkiem Tartu, slimnīcām Rīgā un Liepājā, un uz mežmalu Pāvilostā, kur studiju vajadzībām rasts galvaskauss.

Trīs autora kaislības – medicīna, operas un klavierspēle – caurvij šo lielisko iespēju iepazīt mūsu vēsturi.

Informāciju sagatavoja:

Guna Grimsta-Heniņa

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar