Ieviesīs sistēmu ērtākai un efektīvākai parādu piedziņas rīkojumu izpildei

Tie paredz ieviest drošas un ērtas datu apmaiņas sistēmu, ar kuras palīdzību kredītiestādes un juridiskās personas, kuras nav kredītiestādes un kuru komercdarbība ietver bezskaidras naudas maksājumu veikšanu, varētu pieņemt un izpildīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un zvērinātu tiesu izpildītāju (ZTI) rīkojumus elektroniski. Tas paātrinās un efektivizēs piedziņas procesu.

Papildu grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām paredz papildināt gadījumus, kad VID ir tiesības piešķirt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu. Proti, nodokļu maksātājiem, kas paši veic precizējumus iesniegtajās nodokļu deklarācijās pirms ir saņemts nodokļu administrācijas paziņojums par nodokļu revīzijas (audita) uzsākšanu, šādi tiks dota iespēja sadalīt termiņos uz laiku līdz vienam gadam nodokļu samaksu, kas ir izveidojušies precizēto deklarāciju rezultātā.

Tāpat, lai motivētu nodokļu maksātāju godprātīgi pildīt likumā noteikto pienākumu paredzētajā termiņā un pilnā apmērā nomaksāt nodokļus (nodevas), vienlaikus veicinot sadarbību starp nodokļu administrāciju un nodokļu maksātājiem, paredzēts noteikt samazinātu nokavējuma naudu – 0,025% apmērā gadījumos, kad nodokļu administrācija ir pieņēmusi lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi.

Strādājot ar nodokļu administrēšanas jautājumiem, konstatēts, ka pārsvarā gadījumu, ja nodokļu parāds netiek samaksāts vai piedzīts 1-2 gadu laikā no tā rašanās brīža, tas vispār netiek samaksāts. Līdz ar to ir secināts, ka nav lietderīgi nokavējuma naudu aprēķināt līdz tā sasniedz nodokļa pamatparāda apmēru. Līdz ar to tiks ierobežots nokavējuma naudas aprēķināšanas periods, proti, līdz nokavējuma naudas summa sasniedz divas piektdaļas (40%) no nokavētā maksājuma (pamatparāda) apmēra.

Savukārt, lai Uzņēmumu reģistrs (UR) varētu konstatēt un izvērtēt riskus saistībā ar tiesību subjekta nolūku veikt tiesisku komercdarbību, ir paredzēts noteikt pienākumu VID sniegt UR atzinumu par jauna komersanta vai izmaiņu reģistrēšanas riskiem.

Foto: ilustratīvs

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Finansējuma piesaiste Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Finansējuma piesaiste
Viesis
Finansējuma piesaiste

Finansējuma piesaiste kopā ar Cityfinances ir tava iespēja augt! Piesaisti naudu jau tūlīt un sāc uzņēmuma attīstību! http://www.cityfinances.lv/lv/sakums/