Ieviesīs piekto centralizēto eksāmenu fizikā vai ķīmijā

Paredzēts, ka, sākot ar  2015./2016.mācību gadu, skolēniem, beidzot vispārējās izglītības iestādi, būs jākārto pieci centralizētie eksāmeni – latviešu valodā, matemātikā, svešvalodā, eksāmens izvēles mācību priekšmetā un izvēles eksāmens ķīmijā vai fizikā.

„Protams, būtu aplami domāt, ka obligāto eksāmenu ieviešana ķīmijā vai fizikā pilnībā atrisinās tautsaimniecībā pastāvošās problēmas, īpaši attiecībā uz esošo un prognozējamo kvalificēta darbaspēka trūkumu ar dabaszinātnēm saistītajās nozarēs. Tāpēc problēmu jāturpina risināt kompleksi, nodrošinot kvalitatīvu izglītību dabaszinātņu skolotājus, radot arī apstākļus jaunu skolotāju ienākšanai skolās, kā arī nodrošinot pienācīgu materiāltehnisko bāzi skolās visā Latvijā. Nepieciešams arī popularizēt un veicināt skolēnu interesi par dabaszinātnēm jau agrīnā vecuma,” norāda izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

“Ņemot vērā to, ka Ministru kabineta 17.decembra sēdē tika apstiprināta IZM izstrādātā Viedās specializācijas stratēģija, kurā kā valsts attīstības specializācijas jomas ir  noteiktas bioekonomika, biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, viedā enerģētika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas, šo jomu speciālistu sagatavošanai ir nepieciešams stiprināt minēto jomu apguvi vispārējā izglītībā,” tā izglītības un zinātnes ministrs.

„2012./2013.mācību gadā tikai 8% no augstskolās uzņemto studentu skaita bija izvēlējušies studēt dabaszinības un matemātiku, bet 16% – inženierzinātnes. Tikmēr Ekonomikas ministrijas ilgtermiņa darba tirgus prognozes liecina, ka tieši šajās profesijās būs straujākais pieprasījuma kāpums un piedāvājums tirgū to nespēs kompensēt. Turklāt jāņem vērā, ka šajās jomās ir arī izteikta speciālistu novecošana. Ja gribam, lai Latvijas uzņēmumi savu attīstību var veidot ar mūsu pašu darba rokām, nevis ar ievestu darbaspēku, un ekonomika kopumā kļūst bagātāka, ir jābūt arī izmaiņām izglītības sistēmā. Obligāts eksāmens ķīmijā vai fizikā varbūt nenozīmē, ka mums būs vairāk inženieru vai ķīmiķu, bet mums noteikti būs vairāk vidusskolu beidzēju, kuru zināšanas šajās jomās būs labākas un viņi, ja vien vēlēsies, varēs sevi attīstīt un pierādīt šajās jomās,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Kā vienu no skolēnu mācību sasniegumu mērījumiem IZM Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2014.-2020.gadam paredz valsts diagnosticējošos pārbaudījumus 8., 9., 10. un 11. klasē – matemātikā, fizikā, ķīmijā, bioloģijā un dabaszinībās. Šāda pieeja veidotu skolēnos izpratni par attiecīgo jomu, sekmējot mācību motivāciju.

Valdības pieņemto lēmumu atbalsta arī nozares eksperti.

„Ķīmija un fizika ir tautsaimniecībai svarīgas jomas, tāpēc pieņemtais lēmums ir solis pareizajā virzienā. Veiksmīgai tautsaimniecības attīstībai būtu nepieciešams pievērst uzmanību skolēnu matemātikas zināšanu paaugstināšanai, kā arī veicināt interešu izglītību,” pauž Vilnis Rantiņš, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Foto: www.iun.edu

3

TOP Komentāri

avatar
3 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Vot tā!frenks Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
frenks
Viesis
frenks

Ļoti labi, ka būs iespēja izvēlēties

!
Viesis
!

Sen vajadzēja

Vot tā
Viesis
Vot tā

Vajadzētu obligātus visus dabaszinību eksāmenus!