Ievai Akuraterei – 60

Šo svētdien, 22.aprīlī, pazīstamā rokmūziķe un dziesminiece Ieva Akuratere svinēs 60 gadu jubileju. To plašāk Ieva atzīmēs kopā ar vēl vienu šā pavasara gaviļnieku – komponistu Juri Kulakovu – koncertos „Jurim Kulakovam un Ievai Akuraterei – 60 / Gandrīz tautasdziesma”.

„Šajā brīnumainajā pasaulītē Dievs man ir ļāvis dzīvot jau vairākus gadu desmitus. Vēlos no sirds nosvinēt dzīves svētkus pateicībā par mīļajiem cilvēkiem, dārgo Tēvzemi, skaisto dabu un radošo mākslu, kas man ir visapkārt! Lai!!! Ar „Pērkonu” esam iecerējuši izpausties šajā sakarā pat ar dubultjubilejai veltītiem koncertiem „Gandrīz tautas dziesma”, jo ar prieku un lepnumu varu paziņot, ka mēs ar komponistu Juri Kulakovu esam dzimuši vienā gadā un vienā pavasarī. Jubilejas koncerti skanēs kā mūsu dāvana Latvijai simtgades svētku rudenī,” saka Ieva.

No 1974. līdz 1978.gadam Ieva Akuratere bija Liepājas teātra aktrise, starp lomām nozīmīgākā ir viņas loma Imanta Kalniņa rokoperā „Ei, jūs tur!” (1977); vēlāk šo lomu Ieva atveidoja arī „Pērkona” versijā 1984.gadā kopā ar Raimondu Bartaševiču un 1986.gadā televīzijas iestudējumā kopā ar Igoru Siliņu. No 1978. līdz 1980.gadam Ieva strādāja Operetes teātrī, piedaloties Zigmara Liepiņa mūziklā „Iedomu spoguļi” (1978). Pēc vairākiem gadiem viņa operetes aktrises ampluā atgriezās Dailes teātra izrādē Franča Lehāra operetē „Mana skaistā lēdija” (1998), savukārt Daugavpils teātrī piedalījās Jura Kulakova muzikālajā izrādē „Čigāns sapnī” (2002). Kopš 1981.gada Ieva Akuratere ar pārtraukumiem līdz šim brīdim ir rokgrupas „Pērkons” soliste, kā arī uzstājas ar folkmūzikas programmām. 1986.gadā viņa neilgu laiku dziedāja „jaunā viļņa” grupā „K. Remonts”.

Folkmūzika padarīja Ievu Akurateri par Atmodas laika slavenību pēc leģendārā Brigitas un Andra Ritmaņu dziesmas „Manai tautai” neplānotā izpildījuma festivālā „Liepājas dzintars” 1988.gadā. Citas populāras dziesmas tolaik bija „Reiz zaļoja jaunība” (J. Kulakovs, E. Veidenbaums, 3.vieta „Mikrofona’88 aptaujā”) un „Varbūt” (U. Stabulnieks, G. Godiņš, 5.vieta „Mikrofona’89” aptaujā). 1988.gadā „Pērkona” sastāvā dziedātā „Zaļā dziesma” kļuva par vides aizsardzības entuziastu iecienītu.

Ieva Akuratere ir sadarbojusies arī ar daudziem citiem muzikālajiem projektiem: bez jau minētās iesaistīšanās grupā „K Remonts” (1986.gadā, „Pērkona” otrā aizlieguma laikā) viņa 1989.gadā iesaistījās latviešu popmūzikas dīvu projektā „Dāmu pops”, kā arī ierakstīja dziesmas kopā ar „Nebijušu Sajūtu Restaurēšanas Darbnīcu” (NSRD). 90.gados viņa nodibina grupu „Simulācija”, kurā dziedāja pašas sacerētas dziesmas. Ieva darbojusies arī eksperimentālā folkmūzikas projektā „Lidojošais paklājs”, kurā perkusijas spēlē viņas dēls Matīss.

Savukārt rudenī jubilejas koncerta pirmajā daļā skanēs J.Kulakova izcilākie fragmenti no „Mistērijas par Rīgu”, Veidenbauma cikla, kantātes „Vēstules uz bruģa” un kantātes „Sarkanais vilciens”, izrādēm, rokoperām, instrumentālās mūzikas kompozīcijas utt. Starpposmā Ieva Akuratere, tērpusies baltā kleitā, spēlējot uz baltās ģitāras, dziedās latviešu tautasdziesmu „Kas kait Rīgas meitiņām”, savu dziesmu „Vanags” un citas kompozīcijas.

Koncerta 2.daļā uzstāsies grupa „Pērkons” un  skanēs lielākie hīti, tostarp „Zaļā dziesma”, „Slidotava”, „Labu vakar”, „Dziesma par sapumpuroto zaru”, „Gandrīz tautasdziesma”, „Mana dienišķā dziesma” un daudzas citas.

Pēc koncerta būs iespēja iegādāties grupas „Pērkons” CD un saņemt mākslinieku autogrāfus.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar