Iespējas eko produktu ražošanas attīstībai laukos

Kaut arī arvien vairāk ģimeņu izvēlas  dabas veltes, kas iegūtas tīrā vidē, eko produktu ražošana un izmantošana vēl joprojām netiek līdz galam novērtēta – uzskata uzņēmēja Līga Lieplapa, kas dabai draudzīgu uzņēmējdarbību uzsākusi pirms pieciem gadiem. Līga Lieplapa vada savu uzņēmumu Madonas pusē, un tā darbības pamatā ir ekoloģiski tīru dabas velšu vākšana un apstrāde.

Uzņēmēja allaž dod priekšroku dabiskā vidē augušiem augiem, tāpēc arvien lielākas bažas sagādā lauksaimnieciski apstrādātās pļavas, kas veicina augu dažādības iznīkšanu, nātrāju un suņu burkšķu izplatīšanos. Līga norāda, ka tieši nepareiza pļavu apsaimniekošana, tās nopļaujot un zāli sasmalcinot, atstājot nenovāktu, iznīcina tur augošo ārstniecisko augu daudzveidību.

Līgas ģimene uzskata, ka ne jau lielsaimniecības veicinās lauku attīstību un cilvēku neaizplūšanu. Ekoloģisko produktu audzēšana, ārtsniecisko augu vākšana ir vēl joprojām līdz galam nenovērtēta uzņēmējdarbības niša Latvijas laukos.  Līga uzsver, ka augu vākšana nav ātrs peļņu nesošs bizness, tomēr piecu gadu darbības pieredze pierāda, ka arī videi draudzīga uzņēmējdarbība ar laiku var dot gan darba vietas, gan iztikšanu. Tiesa, lai vāktu ārstniciskos augus, ir jābūt zināšanām, tāpēc Līga aicina būt vērīgiem un nevākt tos zaļumus, kas nav pazīstami.

Foto un video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar