Iesniegums RPP priekšniekam Jurim Lūkasam

Rīgā, 2013.gada 4.decembrī.

 

iesniegums.

 

3.decembrī no plkst 13:00 piedalījos saskaņotā piketā „par Rīgas mēra Ušakova demisijas pieprasīšanu” Rātslaukumā 1. Biju ieradies ar savu plakātu kur vienā pusē bija …. otrā pusē viens pāri otra, melns ugunskrusts un dzeltens sirpis un āmurs, bet pāri tiem lieliem sarkaniem burtiem uzraksts „NO” („Nē” no angļu valodas). Esmu informēts, ka likums aizliedz izmantot okupācijas režīmu simboliku to slavinošos nolūkos. Šajā gadījumā šis bija kategorisks šo simbolu noliegums.

Piketa laikā pie manis pienāca municipālās policijas darbinieki Edgars Bukšs (Nr.1435) un Kaspars Meržvinskis (Nr.1312) un lika nolaist plakātu. Es ateicos. Tad minot to, ka šāds plakāts ir pretlikumīgs viņi to lūdza atkārtoti nolaist un prasīja manus personas datus. Es piekritu plakātu nolaist un vēlējos doties projām, bet saņēmu atteikumu: „Jūs nekur neiesiet projām.” Uz manu jautājumu pēc kāda likuma panta plakāts ir pretlikumīgs un es esmu aizturēts, abi policijas darbinieki nespēja nosaukt, tik turpināja savu: „plakāts ir nelikumīgs un jūs nekur projām neiesiet”. Tajā paša laikā, turpat blakus, pie Domes ieejas līdz pat Rolanda piemineklim, cilvēku pūlis (otrais pikets Ušakova atbalstam) trokšņoja bļaujot visādus saukļus un izmantoja neatļautus trokšņu aparātus. Neviens policijas darbinieks, ieskaitot abus iepriekš minētos Bukšs un Meržvinskis, pat neiedrošinājās iejaukties pūļa pretlikumīgajās un provokātoriskajās darbībās.

Pie mums pienāca vairāki piketa dalībnieki un sāka uzdot jautājumus, uz kāda pamata es tieku aizturēts. Izņemot: „ar šādu plakātu nedrīkst piedalīties publiskajos pasākumos” neko citu abi MP darbinieki nespēja paskaidrot. Klāt pienāca pilsonis Jānis Mārtiņš Skuja kopā ar atbildīgo par kārtību Rātlaukumā MP darbinieku Ozoliņu. Uz J.M.Skujas skadirojumu Ozoliņam, ka plakāts noliedz nevis slavina okupācijas režīma simbolus, Ozoliņs piekrita un pat vienu brīdi uzrunāja padoto policistu Meržvinski, bet nesaņēmis nekādu atbildi vai reakciju no viņa puses, ātri aizmuka no notikuma vietas.

Kad klāt pienākušie piketētāji manu plakātu paņēma un katrs nododo to roku rokā apskatīja un skaidroja policistiem, ka tāds plakāts nav aizliegts, tad ar fizisku spēku policijas darbinieks attālākajam piketētājam izrāva to no rokām. Uzreiz pēc mirkļa sagrābjot mani aiz rokām, pašvaldības policisti Edgars Bukšs pie kreisās, bet Kaspars Mežvinskis pie labās, bez vajadzības (es mierīgi stāvēju un vēroju notiekošo) izlauza man rokas (kreiso roku, iesitot pa krūtīm, tieši vietā, kur man iešūts sirds stimulators) un skriešus aizvilka mani uz auto. Tā kā mans veselības stāvoklis neļauj skriet, mani vilka pa zemi.

Aizvelkot mani līdz municipālās policijas traforētam transportam, tiku iegrūsts tajā. Klāt jau bija sanākuši par šādu vardarbīgu rīcību sašutuši iedzīvotāji un žurnālisti. Viss notiekošais ir uzfilmēts. Iedzīvotāji vēlējas noskaidrot u zkada pamata tiku aizturēts. Policijas darbinieki neatbildēja, mēģināja aiztaisīt durvis un uzsākt braukšanu. Klāt pienāca pilsonis J.M.Skuja kopā ar Rīgas domes deputātu Daini Loci. Uz J.M.Skujas aicinājumu sazināties ar policijas vadību, kura atradās turpat Rātslaukumā, un pieaicināt apstākļu noskaidrošanai, J.M.Skuja tika bez komentāriem pastumts malā. Uz deputāta Daiņa Loča aicinājumu, uzrādot savu deputāta identifikācijas karti, sniegt paskaidrojumu, viņš tika brutāli pagrūsts, durvis aizcirstas un transports uzsāka kustību.

Redzot šo visu vardarbību un visatļautību no policijas puses, atrodoties policijas transportā kā aizturētais, man radās sirdsdarbības traucējumi un palika slikti. Tas viss bija ļoti traumējoši manai veselībai un draudēja ar sirds apstāšanos, jo kā jau minēju, pirms tam saņēmu sitienu pa sirds regulējošo stimulātoru.

Tiku nogādāts Municipālās policijas Centra pārvaldē Hanzas ielā Nr.7, kurā tiku aizturēts 90 minūtes. Jau kuro reizi man netika sniegti nekādi paskaidrojumi, netiku iepazīstināts pēc kuriem likuma pantiem esmu aizturēts. Uz visiem lūgumiem un jautājumiem man tika atbildēts: „Neko nezinu, nav mana darīšana utt.”.

Ar sirdi joprojām bija ļoti slikti nu tādēļ gribēju zvanīt ātrajai palīdzībai, bet policijas darbinieki man lika atslēgt mobilo telefonu un neļāva nevienam zvanīt, ne ātrajai palīdzībai, ne savam advokātam, ne savam mazdēlam, kurš neziņā pārbijies un uztraucies kāpēc vecaistēvs ir sists un aizvests prom, bija spiests palikt piketa vietā ar savu un manu divriteni.

Tikai pēc daudzkārtējiem lūgumiem man guļot esam, redzot ka situācija ar manu veselību ir kritiska, policijas darbinieks izsauca man ātro palīdzību. Ierodoties ātrās palīdzības brigādei, viņi vēlējās veikt pārbaudīt mani ar kardiogrāfu, bet šādu iespēju policija nepieļava.

Tikai pēc ārsta prasības ļaut mani vest uz slimnīcu policisti K. Meržvinskis un E. Bukšs sastādīja divus pilnīgi atšķirīgus AP protokolus.

Pulksten 15:11 ar ātro palīdzību tiku nogādāts Stradiņa slimnīcā, kurā tiku paturēts līdz plkst.18:20, jo municipālās policijas darbinieku K. Meržvinska un E. Bukša vardarbīgas rīcības rezultātā, man tika konstatēti nopietni četreiz operētās sirds darbības traucējumi. Par savu morālo un emocionālo stāvokli lieki piebilst.

Vēl šodien man ir grūti izteikt savu emocionālo pazemojumu un fiziskās sāpes sirds rajonā saņemot šādu vardarbīgu un psiholoģisku uzbrukumu no pašvaldības policijas policistu puses. Policijas, kuras izveidē pats kādreiz piedalījos un tā pat kā esot Zemessardzē jau 23.gadus zinu, pēc kādiem motīviem un godprātības kritērijiem tā tika radīta – būt sabiedrības sargam, atbalstam un palīgam, vispirms izskaidrot un galējas nepieciešamības rezultātā aizturēt un ne jau ar padomju laika metodēm.

Viss augstāk minētais liecina par Rīgas pašvaldības policijas pilnīgu nekompetenci un savu pienākumu nepārzināšanu, nerunājot par esošo likumu nezināšanu ne pasākuma norises vietā, ne policijas iecirknī. Joprojām uzskatu, ka augstāk minētie policijas darbinieki ir pārkāpuši visas savas pilnvaras ignorējot manu vecumu un veselības stāvokli nesamērīgi pielietojot fiziku spēku un ļaunprātīgi provocēja konfliktu piketa vietā, aicinu Jūs veikt dienesta izmeklēšanu un saukt pie atbildības vainīgos. Gadījumā, ja rīcība no Jūsu puses nesekos, izmantojot likumā esošās tiesības, foto, video, vairāku liecinieku liecības, izrakstus no slimnīcas, apsveru iespēju vērsties tiesā.

Ar cieņu, Kārlis Lāriņš.

 

TOP Komentāri

avatar