Iedzīvotāji uzskata, ka uzņēmums ir atbildīgs par darbinieku autovadīšanas prasmi

Iedzīvotāju viedoklis apliecina, ka arvien vairāk nepieciešams runāt par uzņēmumu atbildību pret savu autoparku.

„Iegūtie aptaujas rezultāti vēlreiz apliecina, ka sabiedrībā par maz tiek runāts par uzņēmumu atbildību pret savu autoparku. Tieši komerctransports veido lielu daļu no kustības plūsmas ikdienas satiksmē, tādēļ tā tehniskā drošība un kvalitāte, kā arī autovadītāja profesionalitāte ir ļoti nozīmīga, runājot par kopējo satiksmes drošību,” ir pārliecināts Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Aptaujas rezultāti arī rāda, ka 89% iedzīvotāju kopējā satiksmē ikdienā ir ievērojuši uzņēmumu transportlīdzekļus, piemēram, pasažieru pārvadātājus, kravu pārvadātājus, speciālā pielietojuma transportlīdzekļus, kā arī novērojuši šo transportlīdzekļu vadītāju braukšanas stilu. Iedzīvotāji, jautāti par uzņēmumu transportlīdzekļu vadītāju manierēm, atzina, ka pieredze ir ļoti atšķirīga – daļa aptaujāto norādīja, ka ceļu satiksmē novēroti vadītāji gan ar pieklājīgām (27%), gan ar agresīvām braukšanas manierēm (24%). Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs norāda, ka uzņēmumu transportlīdzekļu vadītāju braukšanas stils liecina par profesionalitāti, bet tikai 15% aptaujāto norādījuši, ka uzņēmumu transportlīdzekļu vadītāju braukšanas stils bijis neuzmanīgs.

Izvērtējot ceļu satiksmes negadījumu cēloņus, vairāk nekā puse aptaujāto ir vienisprātis, ka atbildīgi ir paši autovadītāji. Kā biežākos negadījumu iemeslus aptaujātie norāda autovadītāju braukšanas kultūras trūkumu (59%) un auto vadīšanas prasmju pārvērtēšanu (57%). Tomēr liela daļa aptaujāto arī atzīmē, ka negadījumu skaitu stipri ietekmē braukšana pa neatbilstošas kvalitātes ceļiem (58%). 13% iedzīvotāju uzskata, ka viens no satiksmes negadījumu cēloņiem ir braukšanai neatbilstošs transportlīdzekļu tehniskais stāvoklis, savukārt 12% kā vienu no iemesliem min autovadītāju pieredzes trūkumu.

Aptaujas rezultāti parādīja arī atšķirības Latvijas reģionu vidū – Zemgales iedzīvotāji (80%) un Latgales iedzīvotāji (64%) uzskata, ka viens no galvenajiem ceļu satiksmes negadījumu cēloņiem ir braukšanai neatbilstoši ceļa apstākļi. Savukārt Vidzemē (60%) un Kurzemē (65%) dzīvojošie atzīst, ka autovadītāji bieži vien nenovērtē savas braukšanas prasmes. Lielākā daļa Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju (61%) uzskata, ka galvenais negadījumu cēlonis ir autovadītāju satiksmes noteikumu neievērošana.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar