Iedzīvotāji ignorē aizliegumu mest izdegušas ekonomiskās spuldzes sadzīves atkritumos

Aptaujas dati liecina, ka trešdaļa respondentu (34%) mājokļa apgaismošanai nepieciešamos gaismas avotus kombinē – tiek lietotas gan kvēlspuldzes, gan ekonomiskās spuldzes, gan arī LED un cita veida spuldzes. Tikai energoefektīvās spuldzes tiek izmantotas 30% aptaujāto personu mājokļos. Savukārt tikai LED spuldzes lieto 20% aptaujas dalībnieku.

Vairums aptaujāto atzīst, ka izdegušās ekonomiskās spuldzes met sadzīves atkritumos. Savu laiku nokalpojušos gaismas avotus videi draudzīgai pārstrādei nodod tikai 21% aptaujāto. Pārējie izdegušās spuldzes uzkrāj mājās.

Vērtējot iedzīvotāju zināšanu līmeni – vairums − 64% respondentu ir informēti, ka ekonomiskās spuldzes nedrīkst mest atkritumus, bet tās nododamas pārstrādei veikalā, iegādājoties jaunu spuldzi, vai bīstamo atkritumu savākšanas punktā. Tomēr zināšanas nepasargā no videi nedraudzīgas rīcības, jo vairums no tiem, kam ir nepieciešamās zināšanas, ir atbrīvojušies no izdegušajām spuldzēm videi nedraudzīgā veidā.­­­­

Tomēr kopumā, kaut arī pamazām, iedzīvotāji arvien aktīvāk iesaistās izlietoto gāzizlādes jeb tā dēvēto ekonomisko spuldžu apsaimniekošanā, nododot veikalos tieši mājsaimniecībās izlietotās spuldzes pārstrādei. Par to liecina arvien pieaugošais spuldžu atkritumu apjoms, kas savākts tirdzniecības vietās, kur Ekogaisma izvietojusi mazizmēra ekonomisko spuldžu savākšanas kastes. 2015. gada pirmajos sešos mēnešos no iedzīvotājiem saņemta gandrīz pusotra tonna izdegušo ekonomisko un dienas gaismas spuldžu. Ekogaismas savākto spuldžu atkritumu daudzums gadā vidēji ir apmēram 90 tonnas.

Ekonomiskās un citas gāzizlādes spuldzes ir uzskatāmas par bīstamiem atkritumiem. Sajaucot ar citiem sadzīves atkritumiem un sasitot, spuldzes gaismas kupolā esošā luminiscējošā gāzveida viela luminafors nonāk atmosfērā. Ņemot vērā, ka luminafors satur dažus miligramus dzīvsudraba, tam lielā daudzumā nonākot atmosfērā, var rasties kaitējums apkārtējai videi un cilvēku veselībai. Nodot spuldzes videi draudzīgai pārstrādei var pie Ekogaismas sadarbības partneriem – atkritumu savākšanas punktos, sadzīves preču veikalos un pašvaldībās.

TOP Komentāri

avatar