Ģimenēm ar bērniem ratiņos pieejamākās un draudzīgākās pilsētas – Rīga, Jūrmala un Valmiera

Apsekojot uzņēmumus, Babyroom komanda tos vērtēja pēc vairākiem kritērijiem, tostarp, cik konkrētā vieta ir pieejama ar bērnu ratiņiem, vai tiek nodrošinātas mazuļu pārtīšanas un barošanas iespējas, izklaides iespējas maziem bērniem, cenu politika vai īpašie piedāvājumi ģimenēm ar bērniem, vai ēdināšanas iestādēs ir pieejami bērnu barošanas krēsliņi un piemērots ēdienu piedāvājums.

Kurzemē par ģimenēm ar bērniem draudzīgākajām pilsētām atzītas Ventspils, Liepāja, Skrunda, Pūre un Saldus, Vidzemē – Valmiera, Smiltene, Cēsis, Sigulda un Ādaži, Zemgalē – Jelgava, Bauska, Tērvete, Iecava un Ozolnieki, savukārt Latgalē ģimenēm draudzīgās pilsētas un vietas ir Rēzekne, Daugavpils un Liepkalni.

Babyroom pārstāve Laura Bluša norāda, ka kopumā situācija vērtējama labi: “Apceļot Latviju kopā ar mazuli bija ērti – tas bija ļoti patīkams pārsteigums! Ir ļoti daudz uzņēmumu, kuri jau ir padomājuši par ģimenēm ar bērniem – sākot ar zīmuļu un mantu piedāvāšanu bērniem, beidzot ar rotaļu stūriem un pat veselām rotaļu istabām, kas jo īpaši bieži atrodamas ēdināšanas uzņēmumos visā Latvijā.”

Kopumā par ģimenēm visdraudzīgākajām iestādēm atzīti ēdināšanas uzņēmumi, kas bieži vien ierīkojuši bērnu rotaļu stūrīšus un istabas, piedāvā izklaides iespējas un aukles pakalpojumus. Par vecākiem ar bērniem ratiņos draudzīgām atzītas arī medicīnas iestādes un lielveikali, sporta zāles, kinoteātri, kas cita starpā piedāvā īpašus seansus māmiņām ar mazuļiem, kā arī skaistumkopšanas saloni un kultūras iestādes.

“Kā labās prakses piemērus var minēt  ēdināšanas uzņēmumus “Vairāk Saules” un “32. augusts”, veselības centru “Premium medical”, skaistumkopšanas salonus “Pinku nams” Rīgā un “Saulespuķe” Siguldā, kā arī “Swedbank” Valmieras filiāli. No kultūras iestādēm izceļams Jaunais Rīgas teātris ar savu bērnistabu, Latgales Vēstniecība “Gors” ar bērnistabu un aukli un Daugavpils “Marka Rotko Mākslas centrs” ar savu labiekārtoto bērnistabu,” stāsta L. Bluša.

Lai arī kopumā situācija vērtējama kā cerīga, Babyroom komanda atzīst, ka joprojām daudzviet pastāv problēmas – zīdaiņu pārtīšanas galdiņi pieejami tikai retajos uzņēmumos, kas ievērojami apgrūtina ceļošanu vai pat došanos ārpus mājas ar zīdaini. “Taču tas, kā pietrūkstot visvairāk, ir kopēja izpratne un informācija par to, kas tieši ir nepieciešams vecākiem, lai viņi justos ērti, dodoties ārpus mājas kopā ar bērniem ratiņos,” norāda L. Bluša.

Kopumā vides pieejamības tūres Mapeirons laikā biedrība Babyroom un Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons apsekoja vairāk nekā 22 000 objektu visā Latvijā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar