Getliņi EKO svin jaunās siltumnīcas pirmās ražas svētkus

Jaunajā siltumnīcā iestādītas divas jaunas eksperimentālas tomātu šķirnes – “Montenegro” un “Tomimaro Muchoo” – kā arī tiks audzēta līdz šim pazīstamā oranžā tomātu šķirne “BeOrange”.

 

Jaunās siltumnīcas būvniecība tika uzsākta 2013. gada vasarā, investējot kopā 2,5 miljonus eiro, no kuriem 70% ir SEB bankas piešķirtais līdzfinansējums. Kopējā siltumnīcas bloka platība ir 11 448 kvadrātmetri, no kuriem lielāko daļu, 10 512 kvadrātmetrus, aizņem stādi.

 

“SIA “Getliņi EKO” akcionāru, kas ir Rīgas un Stopiņu novada domes, līdzšinējā politika ir attaisnojusies. Mūsu princips visu peļņu investēt uzņēmuma attīstībā, jaunos, inovatīvos darbības veidos un atbalstīt uzņēmuma vadību piedāvātajos plānos, rāda, ka šī uzticība ir bijusi pamatota. Pierīgā ir efektīvs uzņēmums, kurš raugās nākotnē un kuru brauc skatīties un vērtēt arī no citām valstīm. Mēs ceram, ka drīzumā “Getliņi EKO” darbības modeli un zināšanas, pārņems poligoni arī citās valstīs,” stāsta Andris Ameriks, Rīgas  vicemērs.

 

Siltumnīcā līdzās jau iecienītajiem Getliņu lielaugļu oranžajiem tomātiem iestādītas divas jaunas lielaugļu tomātu šķirnes. “Tomimaru Muchoo” tomātu šķirnei raksturīgs aveņu jeb rozā tonis un atsvaidzinoša, salds garša, savukārt, “Montenegro”- spilgti sarkans augļu tonis un patīkams līdzsvars starp saldu un skābu garšu. Abas šķirnes šajā, īsākajā nekā ierasts sezonā tiks pārbaudītas un vērtētās, kā tās patīk tomātu gardēžiem, kādas ir to garšas īpatnības un audzēšanas principi. Tādēļ šobrīd aveņu tomāti iknedēļu dos 2 tonnas ražu, bet “Montenegro” tomāti vien 200 kg. ražas.

 

Jaunās siltumnīcas raža jau pirmās nedēļas iekaro pircēju sirdis lielveikalos. Sākoties ražai šajā siltumnīcā, “Getliņi EKO” iknedēļu novāc 13 – 15 tonnas ražas. Tas gandrīz trīs reizes pārsniedz iepriekšējo ražu no pirmās siltumnīcas, kas bija 4 – 4,6 tonnas tomātu nedēļā.

 

“Šobrīd Getliņu tomātu ražas apjomi ir sasnieguši to līmeni, kad varam sākt domāt par produkcijas eksportu. Tuvāko sezonu laikā vērtēsim mūsu iespējas tomātu tirdzniecībā pašmāju un eksporta tirgos, mūsu ražotā siltuma rezerves, un tad lemsim par to, vai vēl paplašināt siltumnīcas,” skaidro Imants Stirāns, SIA “Getliņi EKO” valdes priekšsēdētājs.

 

SIA „Getliņi EKO” ir uzņēmums, kas nodarbojas ar Baltijā lielākā atkritumu poligona “Getliņi” apsaimniekošanu Rīgas rajonā, Stopiņu novadā, un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Vairāku gadu garumā poligonā “Getliņi” veiktās investīcijas atkritumu apsaimniekošanā un elektroenerģijas ražošanā ir apliecinājušas savu efektivitāti, finansiālo atdevi un labvēlīgu ietekmi uz vides saudzēšanu. Pateicoties gāzes ieguvei, energobloka darbībai un citām aktivitātēm, “Getliņi” šobrīd ir viens no modernākajiem un drošākajiem poligoniem Eiropā, kas vienlaikus arī sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar