Gerhards: Sakārtoti ceļi un komercdarbībai piemērota vide veicinās Latgales izaugsmi

“Savulaik sengrieķu matemātiķis Arhimēds teicis: “Lai paceltu zemeslodi, nepieciešams tikai atbalsta punkts”. Mūsdienās šis svarīgais atbalsta punkts ir atbilstoša infrastruktūra, bet to savukārt nav iespējams izveidot bez finansiāla atbalsta un stratēģiskas domāšanas,” viņš sacīja, atklājot ekspertu diskusiju Rēzeknes Augstskolā.

Gerhards atgādināja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir izstrādājusi rīcības plānu Latgales reģiona izaugsmei, kas aizsākts 2012.gadā un turpināsies līdz 2017.gadam.

Pēc ministra teiktā, Latgales reģionam līdz 2017.gadam ir paredzēts atvēlēt 52 miljonus eiro degradēto teritoriju atjaunošanai.

Turklāt visām Latvijas pašvaldībām ir iespēja pretendēt uz daļu no 59 miljonu eiro lielā ERAF finansējuma uzņēmējdarbības veicināšanai, ka arī uz Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļiem vairāk nekā 30 miljonu eiro apmērā ceļu un transporta sistēmas sakārtošanai, norādīja ministrs.

Uzsverot, ka Rēzeknes Augstskola šodien ir nozīmīgs kultūras, izglītības un zinātnes centrs ne tikai Latgalē, bet visā Latvijā, K.Gerhards savā runā izteica pateicību augstskolai, tās vadībai un mācībspēkiem, atbalstītājiem un studentiem par līdz šim paveikto un ieguldīto Latgales reģiona izaugsmē.

“Mēs dzīvojam laikā, kad pārmaiņas notiek daudz ātrāk un dinamiskāk nekā tas bija pirms desmit vai divdesmit gadiem. Jaunākās tehnoloģijas attīstās burtiski pa dienām. Tas, kas tika atklāts šodien, jau ir vēsture, jo rītdiena mums nesīs jaunus atklājumus. Dzīves straujais ritējums reizēm liek justies nedroši, jo nav viegli saprast pasauli. Tomēr attīstība nenotiek haotiski. Likumsakarības ir visur, tikai jāprot tās pamanīt. Un tas ir pa spēkam tikai izglītotam cilvēkam, tādam, kurš visu mūžu ir gatavs izzināt pasauli. Izglītība – tā ir iespēja veidot savu dzīvi labāku un pasauli drošāku,” klāstīja ministrs.

Rēzeknes Augstskolā Inženieru fakultātē piektdien norisinājās ekspertu diskusija “Rēzeknes Augstskolas attīstības stratēģijas galvenie akcenti Latgales reģiona nākotnes redzējuma kontekstā”.

Tajā ar prezentācijām uzstājās Rēzeknes Augstskolas rektors Edmunds Teirumnieks, Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs, Rēzeknes Augstskolas Padomnieku konventa priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne u.c.

Pasākuma ievadā klātesošos uzrunāja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Gerhards, bijušais izglītības un zinātnes ministrs, SIA “Eirokonsultants” valdes priekšsēdētājs Jānis Vaivads un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Diskusijā piedalījās akadēmisko un zinātniski pētniecisko institūciju vadītāji, nozaru ministriju pārstāvji, pašvaldību vadītāji, uzņēmēji, Rēzeknes Augstskolas mācībspēki, Padomnieku konventa locekļi, doktoranti un studenti.

Diskusijā gūtie būtiskākie secinājumi un priekšlikumi tiks publicēti Rēzeknes Augstskolas jubilejas grāmatā “Rēzeknes Augstskola ceļā uz simtgadi”, kas nāks klajā šī gada nogalē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar