Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju ēd ātrās uzkodas

Kopumā Latvijas iedzīvotāji cenšas pieturēties pie veselīga dzīvesveida un pārsvarā izvairās no neveselīgu produktu patērēšanas ikdienā. 65% aptaujāto ikdienā neēd hotdogus un burgerus, tā vietā iedzīvotāji izvēlas ēst pēc iespējas vairāk zaļumus dārzeņus un ogas. Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņu ēšanas paradumi ir drīzāk veselīgi, uz ko arī norāda iedzīvotāju vēlme neēst ātrās uzkodas. Pētījumā atklājās, ka, pieaugot iedzīvotāju vecumam, pieaug arī ātro uzkodu nelietotāju īpatsvars. Piemēram, ja vecuma grupā 15-24 ātrās uzkodas nelieto tikai 14% iedzīvotāju, tad vecuma grupā 55-74 ātrās uzdodas vispār nepatērē jau 83%. Tomēr tikai 5% Latvijas iedzīvotāju, kuri ātrās uzkodas patērē biežāk nekā 2 reizes nedēļā, to ēšanu uzskata par sliktu ieradumu un tuvākajā laikā plāno no tā atbrīvoties.

 

“Ēst burgerus un vienlaikus pieturēties pie veselīga dzīvesveidu var, jo šim ēdieniem nav obligāti jābūt treknam un pagatavotam no pusfabrikātiem. Maizītes ir viegli uzcept pašam, bet “smagās” cūkgaļas vietā var izmantot, piemēram, vistas gaļu, un to papildināt ar pikantām garšvielām, svaigu gurķīti un bezpiedevu jogurtu. Izdosies tas pats burgers, tikai citā izpildījumā un daudz veselīgāks,” pētījuma rezultātus komentē Rimi Gardēži komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

Lai arī 54% iedzīvotāju uzskata, ka ēd veselīgi, gandrīz puse jeb 49% respondentu atzīmēja, ka neierobežo savu enerģijas un citu gāzētu dzērienu patēriņu. Tomēr atteikties no pusfabrikātu lietojuma iedzīvotājiem ir visgrūtāk – gandrīz 70% aptaujāto atzīst, ka mēdz ēst tādus pusfabrikātus kā, piemēram, pelmeņus, frikadeles, saldētās pankūkas un picas. “Iesaku saldētu pusfabrikātu vietā izvēlēties svaigus, pašu gatavotus ēdienus. Savukārt liels limonādes un enerģijas dzērienu patēriņš liek justies “smagam” visam organismam, jo tajā ir augsts cukura un ogļskābās gāzes saturs. Šādus produktus ieteiktu aizstāt ar organismam draudzīgākiem – svaigi spiestām sulām, augļiem un dārzeņiem,” iedzīvotāju paradumus komentē veselīga uztura māksliniece Inga Pūce.

TOP Komentāri

avatar