Gandrīz 50% darba devēju kļūst grūtāk atrast kandidātus

Savukārt, turpat katrs trešais jeb 34% no aptaujas dalībniekiem nepiekrīt apgalvojumam, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu, šogad ir grūtāk atrast atbilstošus darbiniekus, bet 18% atzina, ka viņiem nav iespējams situāciju salīdzināt. Tikai 3% uzskata, ka nav nekādu izmaiņu saistībā ar jaunu, atbilstošu kandidātu atrašanu.

“Darba tirgus situācija darba devējam katru gadu paliek aizvien sarežģītāka un izaicinošāka. To pastiprina fakts, ka darbspējīgo iedzīvotāju skaits katru samazinās par vairāk nekā 20 000 cilvēkiem, tajā pašā laikā darba piedāvājumu skaits turpina pieaugt. Tas attiecīgi pastiprina konkurenci par labāko talantu piesaisti savam uznēmumam,” norāda Aivis Brodiņš, CV-Online Latvia vadītājs.

Aptaujā tika arī noskaidrots, ka vispopulārākais kandidātu piesaistes resurss uzņēmumos ir vakances publicēšana darba un karjeras portālos, to norādījis 21% aptaujāto darba devēju. Salīdzinoši ar aptaujas rezultātiem 3 gadus atpakaļ šo kandidātu piesaistes resursu izvēlas par 5% vairāk. Arvien vairāk kandidātu uzrunāšanai un piesaistei tiek izmantoti arī sociālie tīkli, kas šobrīd ir otrs populārākais resurss. Tos atzinīgi novērtē un personāla atlasei izmanto katrs sestais darba devējs jeb 15% aptaujāto, kas ir par 6% vairāk nekā pirms 3 gadiem.

“Sociālo tīklu populariāte un nozīme personāla atlasē ar katru gadu pieaug arī Latvijas darba tirgū. Aizvien vairāk darba devēju sociālos tīklus novērtē arī kā platformu, kur, komunicējot ar savu mērķauditoriju, veidot darba devēja tēlu un uzrunāt potenciālos darbiniekus. Tas nozīmē, ka pieaug arī personāla atlases un mārketinga profesionāļu sadarbības nepieciešamība, darba sludinājumi kļūst radošāki, pielāgoti sociālā tīkla specifikai un auditorijai,” stāsta Krista Roziņa, CV-Online Latvia mārketinga un komunikācijas vadītāja.

Nemainīgi populārs veids jaunu darbinieku piesaistei ir arī draugi un paziņas, ar kuru palīdzību tiek iegūta informācija un uzrunāti kandidāti. To norādījuši 13% darba devēju. Tikmēr 12% aptaujāto darba devēju kandidātu piesaistei kā izmantojamo resursu norādījuši uzņēmuma interneta mājaslapu, 10% sludinājuma “dēļus” un personāla atlases uzņēmumus, 8% Nodarbinātības valsts aģentūru un mācību iestādes.

Savukārt preses izdevumi kā uzņēmumu kandidātu piesaistes resurss tiek izmantots salīdzinoši retāk, šī gada aptaujā to norādīja vien 4%, iepriekš 6% darba devēju.

Darba devēju aptauja norisinājās interneta vidē šī gada oktobra un novembra mēneša laikā. Kopumā tika aptaujāti 221 darba devējs Latvijā. 

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
jurka Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
jurka
Viesis
jurka

Bieži vien darba meklētāji ir slinki un bezkaunīgi…