Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens 2017

Aptauju jau piecpadsmito gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa (LVAK) sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību (LRS).

Rīkotāji pieteikumus saņem augu gadu. Pirmie ienāca jau 2017. gada janvārī, kad tikko bija noslēgusies iepriekšējā gada aptauja.

Kā ik gadu, gaidām iesūtījumus arī papildu kategorijā “gada savārstījums” – nesakarīgākais vārdu virknējums, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2017. gadā, piemēram, “mobilitātes pakotnes ceļu maksas priekšlikumi”, “publiskās personas iestāžu augstākā līmeņa vadītāji vai privāto tiesību juridiskās personas valdes vai padomes locekļi”, “demonstrēt mugurkaulu”, “kompetencēs balstīta izglītība”, “Par ko vēlēsi, ar to dzīvosi!” u. c.

Lielākā daļa iesūtījumu nāk no publiskajā telpā lasītajiem vai dzirdētajiem tekstiem. Joprojām noturīga ir interese par jaunvārdu darināšanu, piemēram, “slinkvalodība” (savas valodas nelietošana saziņā ar cittautieti), “virpnis”, “griezulis” – kā, iespējams, veiksmīgāki vārdi “grozāmgrābšļa” vietā, “spožmirkļi” angļu “highlights” vietā, “Atkrāpies!”; 2017. gadā iesūtīto vārdu krājumā ir arī “čīkstulēšana”, “panorāmpatriots”, “aizgājināšana” u. c.

Pagaidām uz 2017. gada vārda titulu pretendē vārds “trampisms”, “bikiņš” (“bikini” vietā) un “vizītvietne” (“profils”).

Gada nevārds lielākoties saistās ar daudzajiem anglismiem, piemēram, “kapkūka”, “patronēt”, “raritāte”, “remigranti”, “ābolu koks”, un arī rusismiem:, “dienas garumā”, “pamainīt”, “(lai radio) labi klausās”.

2017. gada spārnotā teiciena kategorijā pamanīts, piemēram, izteikums “sarunu festivāls “Rīdzene””, “Latvijā top elfu vienība cīņai ar Krievijas interneta troļļiem”, “džipu sociāldemokrātija”, “cilvēki Stacijas laukumā bauda Aišu”, “esmu tajos darbiņos, ministros un tā tālāk”. Tas ieskatam un ierosmei.

Aptauja noslēgsies ar preses konferenci janvāra nogalē Rīgas Latviešu biedrības namā – žūrijas locekļi un RLB pārstāvji paziņos rezultātus un pastāstīs, ko aptauja liecina par mūsdienu latviešu valodu.

Latviešu valodas attīstības kopa

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar