Gada rīdzinieks 2014 – diriģents Romāns Vanags

Līdz šim vērienīgākā Pasaules koru olimpiāde šogad norisinājās Rīgā no 9. līdz 19. jūlijam. Olimpiāde pulcēja piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībniekus. Desmit dienu laikā Rīgas koncertzālēs norisinājās koru konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, koru draudzības koncerti, laureātu koncerti, olimpiādes Zvaigžņu koncerti „Arēnā Rīga”, kā arī dalībnieku gājiens un koru koncerts Mežaparka Lielajā estrādē. Olimpiādes norise un organizācija Rīgā ir starptautiski augstu novērtēta un tā devusi iespēju pilnvērtīgi iekļauties pasaules koru apritē, iezīmējot Rīgu un Latviju pasaules kartē kā vietu, kur satiekas senas kordziedāšanas tradīcijas ar mūsdienīgu izpildījumu un atvērtību pasaulei.

 

Svinīgajā sēdē tika pasniegta Rīgas domes un Latvijas Zinātņu akadēmijas balva, kura saņēma Dr.philol. Ausma Cimdiņa par nozīmīgu ieguldījumu Rīgas kultūrvēstures pētījumos. Viņu šim apbalvojumam bija izvirzījusi Latvijas Zinātņu akadēmija.

 

Ar Rīgas domes Atzinības rakstiem tika apbalvots arī Nordea Rīgas maratona organizators Aigars Nords par jaunu starptautiskas nozīmes sporta kultūras tradīciju iedibinājumu. Jāpiebilst, ka A.Nords patlaban nodarbojas jau ar nākamā gada maratona organizēšanu, kas sauksies Lattelecom Rīgas maratons.

 

Žūrijas komisija bija lēmusi ar domes Atzinības rakstiem apbalvot arī režisoru Kirilu Serebreņņikovu par radošiem un novatoriskiem iestudējumiem Rīgas teātros un par Latvijas un Krievijas kultūras sakaru veicināšanu, šefpavāri Svetlanu Riškovu par Rīgas ēdināšanas kultūras popularizēšanu pasaulē un par sekmīgo projektu „Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta Rīga” un TDA „Zelta sietiņš” māksliniecisko vadītāju Baibu Rasmu Šteinu par latviešu tautas deju tradīcijas saglabāšanu, strādājot ar bērniem un jauniešiem, un par radošu un ilggadēju ieguldījumu latviešu tautas dejas attīstībā

Pretendents pašvaldības apbalvojumam „Gada rīdzinieks” varēja būt jebkuras valsts piederības un tautības persona, kas sasniegusi 18 gadu vecumu un ar savu talantu un darbu ir veicinājusi Rīgas atpazīstamību, pievērsusi sabiedrības uzmanību Latvijas galvaspilsētai, tā veicinot tās attīstību un radot interesi par to.

 

Pretendentus šim apbalvojumam varēja pieteikt ikviens Rīgas iedzīvotājs. Kopumā tika iesūtīti vairāki desmiti pieteikumu par vairāk nekā 20 personām. Iesūtītos pieteikumus vērtēja žūrija Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova vadībā. Žūrijā ir domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis, Latvijas Nacionālās operas direktors Zigmars Liepiņš, sociologs Arnis Kaktiņš, žurnālisti Jurijs Kušpello un Anita Daukšte.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar