Fotoradari uz Latvijas ceļiem parādīsies pavasarī

2013. gada 26. decembrī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likuma 43.6 pantā. Izmaiņas paredz, ka turpmāk transportlīdzekļa īpašniekam, ja tas nav vadījis transportlīdzekli fotoradara fiksēta pārkāpuma brīdī, ir tiesības lēmumu par administratīvā soda piemērošanu apstrīdēt augstākā iestādē.

Likuma grozījumi Ceļu satiksmes likuma 43.6 pantā tika izstrādāti ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru par Satversmes 92. pantam neatbilstošu tika atzīta likuma norma, kas liedza transportlīdzekļa īpašniekam fotoradara fiksētos sodus pārsūdzēt.

 

Tāpat 2014. gada 26. decembrī spēkā stājās grozījumi arī ceļu satiksmes likuma 49. pantā, kas nosaka pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem Eiropas Savienības dalībvalstu starpā.

Minētās izmaiņas Ceļu satiksmes likumā sakārto virkni līdz šim neatrisinātu jautājumu, tomēr tas prasa Valsts policijas īpašumā esošo fotoradaru programmnodrošinājuma un informācijas apstrādes pielāgošanu jaunajām prasībām. Tiklīdz šīs izmaiņas tiks veiktas, Valsts policijas pārvietojamie fotoradari atgriezīsies uz Latvijas ceļiem.

 

Kā norāda Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis, būtiski atcerēties, ka visi līdz šim piemērotie sodi par pārkāpumiem, kas fiksēti ar fotoradariem, ir spēkā un ir likumīgi, jo minētais Satversmes tiesas spriedums par neatbilstošu atzina tikai normu par sodu pārsūdzēšanu, atzīstot par likumīgu visu pārējo ar fotoradariem saistīto regulējumu.

 

TOP Komentāri

avatar