Fiziskajām aktivitātēm nevajadzētu būt par nastu

Fizisko aktivitāšu laikā organismā izdalās endorfīns – hormons, kas mūsu organismā cīnās ar stresu, radot mums viegluma un laimes sajūtu. Citiem vārdiem sakot, fiziskās aktivitātes var likt Tev justies labi un pat sagādāt prieku. Kaut gan ieteicamais fizisko aktivitāšu daudzums ir 150 minūtes nedēļā, to īsteno tikai viena trešā daļa pieaugušo. Fiziskajām aktivitātēm nevajadzētu būt par nastu, tāpēc www.aktivadiena.lv piedāvā Tev četrus veidus, kā fiziskās aktivitātes padarīt saistošākas.

1.    Pievieno tām melodiju

Mūzika var uzlabot fizisko aktivitāšu izpildījumu un pat likt Tev domāt, ka aktivitāte ir vieglāk paveicama kā bez mūzikas pavadījuma. Mūzika palīdz koordinēt treniņu. Piemēram, dziesmas vārdi angļu valodā “punch”, “cut” un “push” (“sist”, “griezt” vai “stumt”) var pastiprināt fiziskās aktivitātes tehnisko izpildījumu.

Mūzikas ritms var ietekmēt arī to, kā Tu izpildi savu treniņu. Mūzikas tempu ieteicams pielāgot fiziskās aktivitātes intensitātei.  Lejupielādējot savā mobilajā tālrunī aplikāciju, kas dziesmām nosaka sitienu skaitu minūtē (BPM – beats per minute), Tu vari izvēlēties un piemērot dziesmu atbilstošajai aktivitātei. Pamata ieteikumi, kādu ātrumu (sitienu skaitu minūtē) meklēt:

Lai iesildītos: 100 līdz 110 sitieni/minūtē

Spēka vingrinājumiem: 110 līdz 120 sitieni/minūtē

Izturības, ātruma un veiklības vingrinājumiem: vairāk nekā 120 sitieni/minūtē

Stiepjoties: 90 līdz 100 sitieni/minūtē.

2.    Dodies ārā

Tev noteikti nav nepieciešami zinātniski pierādījumi, lai apstiprinātu, ka skrējiens mežā ir daudz patīkamāks kā uz mehāniskā skrejceliņa. Turklāt fiziskās aktivitātes ārā samazina sasprindzinājuma, nomāktības sajūtu un dusmas.

Lai gūtu labumu no āra aktivitātēm, Tev nav nepieciešams uzkāpt pasaules augstākajā kalnā! Stundu ilgs pārgājiens sadedzina 530 kalorijas un stundu ilgs skrējiens pa mežu sadedzina 700 kalorijas. Izej kādu no veselības maršrutiem, kas izveidoti Cēsīs, Varakļānos, Tukumā, Jūrmalā, Ogrē.

3.    Esi pats sev “karsējmeitene”

Atstāj sev zīmītes ar pamudinājumu un uzturies pozitīvi noskaņotu cilvēku klātbūtnē, kuri Tevi var iedvesmot! Arī sportisti savu distanci var veikt labāk un ātrāk, ja apkārt ir priecīgas skatītāju sejas un atbalsts.

4.    Draudzējies

Pētījumos pierādīts, ka pastāv piecas reizes lielāka iespējamība nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, ja to dara laulātais partneris. Tomēr Tev nav nepieciešams tieši dzīvesbiedrs, kas palīdzētu treniņos. Pieturēties pie Tava treniņu plāna Tev var palīdzēt arī draugi vai dalība grupu nodarbībās. Šāda veida atbalsta sistēma rada draudzību, sadarbību, atbildību un iespējams arī draudzīgu konkurenci.

TOP Komentāri

avatar