Fitnesa trenere gāž 5 populārākos mītus par uzturu

Teju ikviens zina, cik labi ir sportot, bet ne visi apzinās, ka tikpat svarīga pēc fiziskām aktivitātēm ir ķermeņa atjaunošana, ko nodrošina atbilstošs uzturs. Amway sadarbībā ar veselības un fitnesa studijas “Vingrosev.lv” fiziskās sagatavotības treneri Diānu Stupeli atklāj maldīgos pieņēmumus, kas saistīti ar sportošanu un diētu.

1.mīts: Tauki kaitē ķermenim

Cilvēki, kas rūpējas par savu figūru, nereti maldīgi uzskata, ka taukvielas ir bieds veselīgam ķermenim. Laužot šo mītu, trenere uzsver, ka “bez taukiem cilvēka organisms nespēj funkcionēt, jo tie ir šūnu membrānas, smadzeņu audu, nervu apvalka un kaulu smadzeņu sastāvā, tie apņem iekšējos orgānus, kā arī piedalās enerģijas ražošanā.” Mazāk ieteicams uzņemt piesātināto taukskābju, kas atrodamas, piemēram, sviestā un treknā cūkgaļā, bet vairāk lietot produktus, kuru sastāvā ir nepiesātinātās taukskābes. “Labo” tauku uzņemšanai trenere iesaka Omega-3 saturošus produktus, piemēram, zivju vai kaņepju eļļu, kas nodrošina skābekļa pārvadi, palielina izturību, paātrina atjaunošanās procesu un samazina iekaisuma rašanos un locītavu stīvumu.

2.mīts: Sporta uzturs domāts tikai sportistiem

“Pārsteidzoši, bet patiesībā viens no lielākajiem aktīvu cilvēku izaicinājumiem var būt pietiekama kaloriju daudzuma uzņemšana,” stāsta trenere. Ja visu dienu tiek strādāts fiziski smags darbs vai hobijs ir saistīts ar ilgstošu fizisku slodzi, cilvēks var patērēt pat līdz 5000 kcal. Lai uzņemtu tik daudz kaloriju, būtu jāapēd vairāk nekā 3 kg liellopu gaļas vai aptuveni 11 kg ābolu. “Ērtāk uzņemt nepieciešamo kaloriju un sabalansētu uzturvielu daudzumu palīdz koncentrēti proteīna kokteiļi, kas ir labs papildinājums fiziski aktīvu cilvēku ikdienas uzturam,” iesaka D.Stupele

3.mīts: Ogļhidrātu uzņemšana padara resnu

Izplatīts mīts, ka pilnībā jāatsakās no ogļhidrātiem, lai iegūtu sportisku figūru. “Ogļhidrāti ir svarīgs enerģijas avots ne tikai muskuļu darbam, bet arī smadzenēm un centrālajai nervu sistēmai, tāpēc no tiem noteikti nevajadzētu atteikties,” saka trenere. Tiem, kas strādā sēdošu darbu un pēc tā nav fiziski aktīvi, tiešām vajadzētu rūpīgāk sekot ogļhidrātu patēriņam, bet ne pilnībā izslēgt tos no uztura. “Turklāt, jo aktīvāks cilvēks un lielāka viņa muskuļu masa, jo vairāk ogļhidrātu nepieciešams uzņemt,” stāsta D.Stupele, norādot, ka vidēji dienā ieteicams uzņemt 3-10 g ogļhidrātu uz kilogramu ķermeņa masas

4.mīts: Proteīnu saturoši produkti paredzēti tikai kultūristiem

Nereti dāmas baidās, ka proteīnu kokteiļa izdzeršana vai batoniņa apēšana viņu ķermeni padarīs vīrišķīgi muskuļotu. Tāpat vīrieši mēdz uzskatīt, ka muskuļi augs paši no sevis, ja tiks lietots kāds no proteīnu saturošiem produktiem. “Pareizā laikā un daudzumā lietoti proteīni tiešām palīdz palielināt muskuļu masu, bet bez fiziskām aktivitātēm tā nepieaugs,” stāsta D.Stupele. Proteīni jeb olbaltumvielas iesaistīti jaunu audu, enzīmu, hormonu un antivielu veidošanā, kā arī tiek izmantoti enerģijas ražošanā. Tāpēc fiziski aktīviem cilvēkiem nepieciešams uzņemt papildu proteīnus – ieteicams dienas laikā papildus lietot aptuveni 0.75 g proteīna uz kilogramu ķermeņa masas. “Turklāt, ja fiziskā slodze ir ilgstoša vai plānota vairākas reizes dienā, ļoti svarīgi nodrošināt ķermeņa atjaunošanos, cik vien ātri iespējams. Tādam mērķim labi der, piemēram, Amway XS Sports Nutrition proteīna pulvera dzēriens, kurā ir sabalansētas uzturvielas, kas nepieciešamas ķermeņa atjaunošanai,” pieredzē dalās D.Stupele.

 5.mīts: Treniņā svarīgi svīst, nevis uzņemt šķidrumu

“Tieši tāpēc, ka treniņā svīstam, ir jāuzņem šķidrums,” skaidro trenere. Svarīgi jau pirms fiziskām aktivitātēm dzert pietiekami daudz ūdens – tas palīdzēs izvairīties no dehidrācijas treniņa laikā, tādējādi palielinot izturību un spēku un kavējot pārkaršanu. Savukārt intensīvu fizisku aktivitāšu laikā ieteicams uzņemt 100-200 ml šķidruma ik pēc 10-15 minūtēm. Var lietot ūdeni vai, piemēram, Amway XS Sports Nutrition elektrolītu dzērienu, kas ne vien palīdz organismam uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, bet arī sniedz papildu enerģiju fiziskās slodzes laikā, uzturot vienmērīgu cukura līmeni asinīs.

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Anna Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Anna
Viesis
Anna

Lai ko kāds teiktu, proteīnu kokteiļus vai vēl sazin kādas tabletes sportojot nelietošu!