Filmas „ES NEMIRŠU” pirmizrāde

Jau tuvākajā laikā filmu būs iespējams redzēt ikvienam interesentam – 4. martā plkst.19:00 Latvijas Mākslas akadēmijas 3. stāva vestibilā un 12. martā plkst. 18:00 Latvijas Kultūras koledžas mākslas kabinetā. Par nākamajiem seansiem tiks paziņots tuvākajā laikā.

Pirmizrādes pasākumā filmas producente Anita Vanaga uzsvēra, ka „šis ir ļoti nozīmīgs projekta turpinājums un noslēgums, kas seko grāmatai un izstādei  „Ilmārs Blumbergs. ES NEMIRŠU”.  Filma ir līdzīga pašam māksliniekam, kas ir ne tikai labs stāstnieks, bet arī vizuāli atraktīvs, dzīvīgs savu darbu interprets.”

Savukārt Kultūras ministre Dace Melbārde, akcentējot Ilmāra Blumberga nozīmi Latvijas mākslā citēja Napoleonu Bonapartu – viens attēls ir tūkstoš vārdu vērts! „Liels paldies filmas veidotājiem par ikvienam cilvēkam radīto iespēju iepazīties ar mūsu lielās mākslas personību Ilmāru Blumbergu, viņa darbiem un domāšanas veidu. Savukārt mecenātam Valērijam Belokoņam, vēlos pateikties, par Jūsu brīnišķīgā mecenātisma piemēru un iniciatīvu, pateicoties kuram filmas DVD nonāks visās Latvijas mākslas skolās, jo lai saprastu mākslu ir jāmācās mākslinieka valoda”, uzsvēra Kultūras ministre Dace Melbārde.

„Tā, ko rada meistars Blumbergs, nav tikai māksla, tā ir dzīve, kas sniedzas pāri laika robežām. Tāpēc teikt, ka ideja par filmu bija viena cilvēka iniciatīva ir neiespējami, jo ikviens, kurš iepazīstas ar meistara radīto mākslu vēlas to iemūžināt. Mums ir patiess prieks un gandarījums būt kopā ar meistaru viņa mākslas ceļā”, pirms filmas pirmizrādes sacīja mecenāts un Baltic International Bank padomes priekšsēdētājs Valērijs Belokoņs.

Pats mākslinieks Ilmārs Blumbergs savā uzrunā bija lakonisks: „Paldies, ka atnācāt!”

Režisoru Jāņa Rēdliha un Maijas Smildziņas filma „Es nemiršu”  ir  par mākslinieku Ilmāru Blumbergu. Par autoru un radīšanas principu. Filma fiksē Blumberga apziņas plūsmu, kurā laiki, reālie notikumi un kultūras dažādie slāņi  mijiedarbojas. Mākslinieka monologs norisinās personālizstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls” 2013. gadā. Izstādē bija redzami cikli „Visu laiku snieg”, „Ne pabeigts darbs”, „Tas pats”, „Kalpošana”  un citi.

„Viss uzrunā. Forma savelk kopā visneiedomājamākās vietas. Lai kā sniega pārsliņas izkustu uz dzeltenā objektīva spožā stikla virsmas. Tā ir lielākā no spēlēm, kur nevar blēdīties. Cilvēks un Dievs. Dzīvība un nāve. Vīrietis un sieviete. Un pats pretī tam,”  filmā saka Ilmārs Blumbergs.

„Meksikas indiāņu šamaņu mācībā svarīga ir detalizēta dzīves pārskata veikšana, jo tad, kad atnāk nāve, tā par savu upuri izvēlas šo pārskatu –  šo fantomu ar cilvēka dzīves pieredzi un emocijām, bet pats šamanis pārviešas par nemirstīgu garu. Ilmārs Blumbergs savā izstādē arī veic šo dzīves pārskatu, un ne velti filmas nosaukums ir ES NEMIRŠU. Filmā viņš to dara rotaļīgi un priecīgi, kā pienākas cilvēkam ceļā uz brīvību, ” komentē režisors Jānis Rēdlihs.

Filma ir turpinājums sadarbībai ar izcilo latviešu mākslinieku Ilmāru Blumbergu, ko Baltic International Bank padomes priekšsēdētājs un galvenais akcionārs Valērijs Belokoņs aizsāka 2009. gadā, atbalstot leģendārā „Aīdas” iestudējuma atgriešanos uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, izteiksmīgā mākslinieka vizuālajā interpretācijā. Savukārt, 2013. gada rudenī, māksliniekam atzīmējot savu 70. jubileju, Baltic International Bank atbalstīja  Ilmāra Blumberga personālizstādi „Es nemiršu” un grāmatu par mākslinieka dzīvi un daiļradi ar analoģisku nosaukumu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar