Festivālā “LABA DABA” – laikmetīgās dejas, objektu, leļļu un netradicionālo formu teātra izrādes

Festivālu “LABA DABA” šogad papildinās laikmetīgās dejas, objektu, leļļu un netradicionālo formu teātra izrāžu programma, kurā būs vērojamas 8 izrādes gan īpaši bērniem, gan visa vecuma skatītājiem. Festivālā varēs vērot jaunākās paaudzes laikmetīgās dejas horeogrāfu skatījums uz kustību, telpu, objektiem, pašmāju un starptautiskas sadarbības objektu izrādes, spilgtas bērnu izrādes un teātra valodā radītas refleksijas par mākslinieka dzīvi 20. gs. sākumā.
Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) jauno Laikmetīgās dejas bakalaura studiju programmas absolventu izpildījumā būs vērojamas trīs laikmetīgās dejas izrādes – “Performance Y”, “FAUX PAS” (“Piezīme nevietā”) un “Dzīvnieku ferma”, savukārt LKA dramatiskā teātra leļļu teātra jauno aktieru sadarbība ar Polijas jaunajiem aktieriem būs vērojamas vēl divās studentu izrādēs.
Sestienas rītā īpaši bērniem būs veltītas divas izrādes Latvijas Leļļu teātra izrādi “Tuntuļu Jurītis” šķūnī uz Suņa skatuves, savukārt Aktivitāšu pļavā pie Bērnudārza būs vērojama leļļu un objektu “Aizej tur nezin kur, atnes to nezin ko”
Piektdienas, 3. augusta vakarā, plkst. 21.00 “Kraukļa ligzdā” teātra un laikmetīgās dejas programmu atklās Latvijas Kultūras akadēmijas studenta Rūdolfa Apses miniatūrizrādes “Lieta par Vīru ar Lietām” un “par Tuvu”. “Lieta par Vīru ar Lietām” (oriģ. “The Case of the Man in a Suit with a Suitcase“). Ir vīrs un lietas. Lietas vīram traucē kārtot lietas. Īss ieskats absurdā cilvēkā. Piedalās: autors – Rūdolfs Apse, tehniskā apkalpe – Małgorzata Prętka (Polija), Michał Murawski (Polija). Savukārt zrāde “par Tuvu” (oriģ. “Za blisko”) par mūžseno jautājumu “Kur tas ir – Tuvu?”. Izrāde ir Latvijas Kultūras akadēmijas un A. Zelveroviča Varšavas teātra akadēmijas Belastokas leļļu fakultātes studentu sadarbības projekts. Piedalās, režija – Małgorzata Prętka (Polija), Rūdolfs Apse. Tehniskā apkalpe/mūzika, skaņa – Michał Murawski (Polija), Dāvis Rudzītis.
Sestdienas, 4. augusta rītā plkst. 10.00 tiem, kas modīsies agri būs iespēja redzēt izrādi par leģendām un mītiem apvīto 20. gadsimta sākuma mākslinieku, Rīgas dendiju Kārli Padegu. Pie “Suņa skatuves” aktieri Mārtiņš Upenieks un Inga Tropa uzburs bohēmista dzīves ainas un stāstīs stāstus par šo mākslinieku izrādē “Padegs un Padegs”. Izrādes režisors – Varis Piņķis, dramaturgs – Ivo Briedis, piedalās – Mārtiņš Upenieks un Inga Tropa, producents – Mūzikas un mākslas atbalsta fonds / www.kulturmarka.lv
Izrādes pašiem mazajiem “Aizej tur nezin kur, atnes to nezin ko” pamatā ir latviešu tautas pasaka. Izrāde ir interaktīva, jo pašiem bērniem tajā ir iespēja ņemt dalību. Izrādē ir gan aktieru spēle, gan objektu un leļļu teātris, uz izrādi aicinām bērniem ņemt līdzi rotaļlietas vai kādus ikdienas objektus, kas varēs kļūt par izrādes daļu (ja bērniem rotaļlietas nav līdzi, tad ņemam.no saviem krājumiem). Izrādes laikā bērni palīdz izvēlēties, kurš no aktieriem spēlēs Karali un kurš Sulaini, pēc tam arī palīdz izvēlēties arī visas pārējās lomas rotaļlietām. Izrādes galvenā doma ir bērniem parādīt, ka princesei nav noteikti jābūt Bārbijai, un vecais vecītis var būt arī kubiks rubiks. Tiek darbināta bērnu iztēle, ka jeb kas var būt jeb kas. Izrādes mērķauditorija ir pirmsskolas vecuma bērni. Piedalās profesionāli aktieri: Māris Bezmers un Madars Zvagulis. Izrāde norisināsies sestdien, 4. augustā plkst. 11.00 Aktivitāšu pļavā pie Eža skatuves.
Latvijas Leļļu teātra izrāde “Tuntuļu Jurītis”, viena no labākajām aizvadītās sezonas bērnu izrādēm, pasakains un aizraujošs stāsts par apķērīgo lauku zēnu Jurīti, kurš iekļūst gan neticamos piedzīvojumos, gan nepatikšanās, no kurām gan vienmēr izkuļas ar veselu ādu. Asprātīgie pantiņi, kuros dzirkstī Albertam Kornenbergam tik raksturīgais vieglums un ironija, ir latviešu literatūras bagātība, kura būtu jāiepazīst jebkuram bērnam. Izrādes režisors: Ģirts Šolis, māksliniece: Rūta Briede, scenogrāfs: Reinis Pētersons, komponists: Mikus Frišfelds. Izrāde būs skatāma sestdien, 4. augustā, plkst. 12.00, šķūnī jeb uz “Suņa skatuves”.
“FAUX PAS” (“Piezīme nevietā”) ir laikmetīgās dejas un cirka simbioze, kurā savijas trauslas metaforas par divu cilvēku privāto, citiem neredzamo attiecību pusi, kavējoties atmiņās par to, kas reiz ir bijis. Izrādes izpildītāji izmanto Sīra ratu, kas kļūst par jaunu līdzekli stāsta un iztēles rosināšanai. Horeogrāfe: Jana Jacuka (LKA Laikmetīgās dejas bakalaura studiju programmas absolvente), dejo: Laura Gorodko un Aleksejs Smolovs, mūzikas autors: Miķelis Putniņš, izrādes māksliniece: Estere Betija Grāvere. Izrāde būs vērojama sestdien, 4. augustā plkst. 13.30. šķūnī pie “Suņa skatuves”.
Laikmetīgās dejas performance “Y” ir duets starp individualitāti un mākslīgi izveidoto telpu – kubu. Telpu, kura dod iespēju neapzinātām rīcībām un riskantām izvēlēm. Mūsdienu dzīvē saskarsme ar tīklu ir neizbēgama. Ikkatrs ir iesiets gan informatīvajos, gan saziņu, gan transporta, gan virtuālajos tīklos. Cilvēka ķermenis sastāv no dažādiem nervu, asinsvadu, fasciju tīkliem. Bet vai esam spējīgi atcerēties sajūtu, kad pirmo reizi saskārāmies ar vēl neizzināto, jauno tīklu? Horeogrāfija: Laura Gorodko, dejo: Jana Jacuka, mūzika: Alberts Jansons. Izrāde būs vērojama sestdien, 4. augustā plkst. 21.00 pie skatuves “Pūces miga”.
Laikmetīgās dejas izrāde “Dzīvnieku ferma” ir Sabīnes Neilandes šī gada LKA Laikmetīgās dejas programmas absolventes diplomdarbs, kurā tiek salīdzināti cilvēki un dzīvnieki. Kas šīm divām sugām ir kopīgs un kas atšķirīgs. Vai cilvēku sabiedrībā darbojas dzīvnieku pasaules likumi? Izrādes autore cenšas rast atbildes un šiem jautājumiem. Iedvesmas avots ir Dž.Orvela romāns “Dzīvnieku ferma”, kurā rakstnieks salīdzināja dzīvnvieku pasauli ar cilvēku pasauli. Tā deva impulsu caur kustību dejotājiem meklēt sevī iekšējo zvēru balansējot to ar cilvēcību. Izrāde “Dzīvnieku ferma” būs vērojama sestdien, 4. augustā plkst. 22.00 pie skatuves “Pūces miga”.
Programma tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju, Latvijas Leļļu teātri un Mūzikas un mākslas atbalsta fondu.
 Foto: labadaba.lv

TOP Komentāri

avatar