Ērču izraisītās slimības sastopamas visā pasaulē

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem 2016. gadā par 36% pieaudzis ar ērču encefalītu saslimušo skaits – pērn reģistrēti 230 saslimšanas gadījumi, savukārt ar Laima slimību – 479 gadījumi.

“No statistikas datiem redzam, ka saslimšanas gadījumu skaitam ar ērču izraisītajām slimībām ir tendence pieaugt, tāpēc vakcinācija un piesardzība ir galvenais priekšnoteikums, lai ērču aktīvās sezonas laikā pasargātu sevi un līdzcilvēkus gan Latvijā, gan ārzemēs. Savukārt apdrošināšana ir kā papildu drošības spilvens finansiāla atbalsta formā atveseļošanās procesā,” uzsver Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja.

SPKC epidemiologi skaidro: “Ērču encefalīts ir nopietna saslimšana, kas var noritēt dažādās smaguma pakāpēs un atstāt sekas uz turpmāko dzīves kvalitāti. Bīstama ir arī saslimšana ar Laima slimību, taču pret to vakcīnas nav, tāpēc, ejot dabā, visiem vienmēr jāatceras par ērcēm un jāveic piesardzības pasākumi – apģērba pielāgošana un savlaicīga ērču pamanīšana un notraukšana no tā. Efektīvākā aizsardzība pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Iesakām vakcinēties jau tagad, agrā pavasarī. Ērces kļūst aktīvas, tiklīdz gaisa temperatūra pārsniedz +3–5 grādus.”

Ērču encefalīts ir izplatīts vairāk nekā 26 Eiropas valstīs, tostarp Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Čehijā, Slovēnijā, Krievijā un citur. Laima slimības asociācija (The Lyme Disease Association) ziņo, ka pasaulē saslimušo skaits fiksēts visos kontinentos, vairāk nekā 80 valstīs. Epidemiologi norāda, ka, plānojot doties ceļojumā uz apvidu, kur, kā zināms, ērces pārnēsā ērču encefalīta vīrusu, tiek ieteikts vakcinēties.

Lai izvairītos no ērcēm gan mājās, gan ceļojot, atgādinām:

  • visbiežāk ērces pieķeras potīšu augstumā, garākā zālē, kā arī augstāk, tādēļ jānodrošinās, lai kukaiņi nevarētu pakļūt zem apģērba, – ieteicamas ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes;
  • vēlams valkāt gaiša un slīdīga auduma drēbes – uz tām ērces ir labi saskatāmas un samazinās iespēja, ka ērces pieķersies drēbēm un tālāk nokļūs uz ķermeņa;
  • pēc pastaigas brīvā dabā rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērču;
  • vēlams izmantot arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus.

TOP Komentāri

avatar