Eksperimentā ģimenes samazina nešķiroto atkritumu daudzumu vairāk nekā divas reizes

Kampaņas “Šķiro! Tas ir vieglāk, nekā šķiet!” ietvaros realizētais eksperiments pierādījis, ka šķirojot iespējams ievērojami samazināt ģimenes radīto poligonā noglabājamo atkritumu daudzumu. Bobslejista Daumanta Dreiškena ģimene mēneša laikā samazināja nešķiroto atkritumu daudzumu no 17,5 līdz 8,5 kg, kas nozīmē, ka gadā šādi poligonā nonāk par 468 kg mazāk atkritumu.

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas organizētās kampaņas ietvaros martā tika aizsākts eksperiments “Samazini atkritumu daudzumu!”, kurā žurnālista Anša Bogustova, bobslejista Daumanta Dreiškena, dizaineres un blogeres Ievas Cipruses, kā arī kulinārijas blogeres Katrīnas Mames ģimenes četru nedēļu garumā ar savu piemēru pierādīja, ka šķirot tiešām ir vienkārši.

“Eksperimentā vēlreiz apstiprinājās – ja ir vēlme šķirot, tad ārējie apstākļi nav noteicoši un šķirot ir pavisam viegli. Visbiežāk uzsākt šķirošanu rosina rūpes par dabu un mūsu bērnu dzīvi nākotnē, bet ne mazāk motivējošs faktors ir iespēja samazināt mājsaimniecības izdevumus,” saka LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere. “Kampaņā arī atgādinājām, ka šķirojamo atkritumu konteineru izvietošanu var prasīt apsaimniekotājam vai pašvaldībai, un vairākkārt saņēmām atsauksmes, ka pēc saziņas ar apsaimniekotāju ierīkotas dalītās atkritumu vākšanas vietas. Tas priecē un pierāda, ka ne tikai šķirot, bet arī tikt pie konteinera ir vieglāk, nekā šķiet.”

Pēc četru nedēļu šķirošanas D.Dreiškena ģimenē nešķiroto atkritumu svars procentuāli samazinājies visvairāk. “Šķirošanā iesaistās visa mūsu ģimene – bērniem jo īpaši patīk placināt plastmasas un kartona iepakojumus, bet pēc tam pašiem izmest tos attiecīgajos konteineros. Jau tagad viņiem atkritumu šķirošana šķiet pašsaprotama – bērni mācās ļoti ātri, tāpēc īpaši svarīgi rādīt labu piemēru,” stāsta D.Dreiškens.

Arī I.Cipruses ģimenē nedēļas laikā radīto nešķiroto atkritumu svars samazinājies pat vairāk nekā divreiz – no 14.5 kilogramiem līdz 7,1 kilogramiem. Turpinot aktīvi šķirot, gada laikā šī ģimene samazinātu poligonā noglabāto atkritumu svaru par aptuveni 385 kilogramiem. “Iedomājieties, cik milzīga būtu atšķirība, ja visi mūsu ielas iedzīvotāji tā samazinātu atkritumu daudzumu, un cik, ja visi Latvijas iedzīvotāji izdarītu tāpat?” par eksperimenta rezultātiem pārsteigta I.Cipruse.

“Manas ģimenes radīto atkritumu svars samazinājās nedaudz, toties lielākās pārmaiņas novērojamas tieši atkritumu tilpumā – maiss piepildās lēnāk,” saka A.Bogustovs.

“Mūsu ģimene ne tikai šķiro atkritumus, bet arī piedomā, lai tie rastos pēc iespējas mazāk, piemēram, uz veikalu dodamies ar saviem auduma maisiņiem, bet veļas mazgājamo līdzekli iegādājamies līdzpaņemtā pudelē. Labprāt ar pieredzi dalos sociālajos tīklos, iedvesmojot un izaicinot arī citus rīkoties tāpat – atsaucība ir tiešām liela,” saka K.Mame.

“Iedvesmojoties no šīs kampaņas, esmu sākusi darbu pie lina iepirkumu maisiņu komplektiem, ko ne vien lietošu pati, bet arī labprāt piedāvāšu iegādāties citiem. Tā būs iespēja iepirkties ne vien videi un sev draudzīgāk, bet arī skaistāk,” stāsta I.Cipruse.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar