Dzīvnieku uzturēšanos patversmē neviens neapmaksā, bet adoptēt viņus nedrīkst

Suns Ralfs, kuru novārgušu sēņotāji atrada Bolderājā, mežā tīši pieķēdētu pie koka un atstātu nomiršanai, tagad ir pilnībā atlabis un vesels. Viņš patversmē uzturas jau pusgadu, bet šajā laikā joprojām nav sakārtoti dokumenti, kas atļautu viņa adopciju. 17.09.2015. raidījuma “Degpunktā” sižets par suni Ralfu:http://tvplay.skaties.lv/parraides/degpunkta/655465 Līdzīgs statuss ir 23 kaķiem, kuri nožēlojamā stāvoklī tika pārvesti uz patversmi pirms trijām nedēļām no kāda daudzdzīvokļu nama dzīvokļa, kurā viņi tika turēti bez aprūpes, ieslēgti dzīvoklī, antisanitāros apstākļos. Video par 23 kaķu dzīves apstākļiem pirms nonākšanas “Ulubelē”:

Ja Latvijā tiek konstatēta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, kā arī labturības vai turēšanas pārkāpumi, divām institūcijām – Policijai un PVD – ir atbildība un pilnvaras atrisināt situāciju. Šo iestāžu pārstāvji konstatē pārkāpumu, pieņem lēmumu par dzīvnieka izņemšanu, ko atbilstoši noformē, sastādot izņemšanas protokolu, un dzīvnieks nonāk patversmē. Tad Policija vai PVD trīs darba dienu laikā informē Nodrošinājuma valsts aģentūru (NVA), kura lemj par tālāko dzīvnieka likteni. NVA no valsts budžeta līdzekļiem sedz izdevumus par dzīvnieka uzturēšanos patversmē.

Ralfa un 23 kaķu gadījumā izņemšanas dokumenti nav noformēti vispār vai tie ir noformēti neatbilstoši, attiecīgi NVA dzīvnieku uzturēšanos neapmaksā, kā arī viņi ir kļuvuši par situācijas ķīlniekiem – adoptēt viņus nedrīkst. Savukārt, ja patversmē vērsīsies iepriekšējie saimnieki, kas savus dzīvniekus novārdzinājuši, patversmei nav tiesību dzīvniekus neatdot saviem spīdzinātājiem.

Aktuāla problēma ir arī PVD un Policijas regulārā atteikšanās reaģēt uz dzīvnieku palīgā saucieniem – nenotiek izbraukšana uz notikuma vietu vai arī, ja tiek aizbraukts, palīdzība netiek sniegta, aizbildinoties ar likuma nepilnībām. Viena no populārākajām atrunām ir par aizliegumu ieiet privātīpašumā.

“Ulubele” pašlaik ir piekritusi palīdzēt dzīvniekiem, atsaucoties uz 15. februāra raidījumā “Bez tabu” izskanējušo kaimiņu palīgā saucienu par dzīvnieku glābšanu no dzīvokļa Rīgā, Lokomotīves ielā. Iekšā rej suns vai suņi, kurus neviens neved ārā pastaigāties, bet no dzīvokļa nāk šausmīga smaka. “Ulubele” ir uzrakstījusi apliecinājumu izņemšanas gadījumā izmitināt dzīvniekus patversmē gan Policijai, gan PVD, un uzskata par nepamatotu patlaban notiekošo iestāžu vilcināšanos un, iespējams, dzīvnieku atstāšanu bezpalīdzīgā stāvoklī. Bada nāves spriedums šī dzīvokļa dzīvniekiem var izrādīties PVD inspektores uzrakstītais un pastkastītē iemestais aicinājums Lokomotīves ielas dzīvokļa īpašniekam atvērt durvis 26. februārī , t.i., pēc 13 dienām, kad inspektore raidījuma “Bez tabu” rosināta, klaudzināja pie aizslēgtām durvīm pirmo reizi. 15.02.2015. raidījuma ‘’Bez Tabu’’ sižets un raksts par dzīvokli Lokomotīves ielā: http://skaties.lv/latvija/bez-tabu/neapskauzami-un-pretigi-kaiminu-dzivokli-smirdona-tada-ka-acis-koz-bet-policisti-neko-nevarot-izdarit/

Lai atrisinātu konkrēto 24 dzīvnieku gadījumus, kā arī izvairītos no līdzīgām situācijām nākotnē, šodien dzīvnieku patversme “Ulubele” vērsusies ar atklātu vēstuli pie PVD ģenerāldirektora Māra Baloža, Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža un Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka Jura Lūkasa, aicinot operatīvi nodrošināt bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izņemšanu, sakārtot pašlaik ķīlnieku lomā nonākušo dzīvnieku dokumentāciju, kā arī lūdzot iestāžu vadītāju ierosinājumus gan attiecībā uz PVD un Policijas darbu, gan šo abu iestāžu sadarbību, lai turpmāk nodrošinātu dzīvnieku tiesību ievērošanu Latvijā.

Informāciju sagatavoja Ilze Džonsone, biedrības “Dzīvnieku pansija Ulubele” valdes locekle.

TOP Komentāri

avatar